Sondaj: Chișinăuienii își doresc un primar tehnocrat fără carnet de membru de partid

primaria chisinau, alegeri chisinau, alegeri locale 20 mai, alegeri de primar capitala, ion ceban alegeri, silvia radu alegeri, candidat comun, bloc electoral comun, candidat unic

Dacă duminică ar avea loc alegeri locale anticipate, aproape o treime dintre locuitorii Chișinăului cu drept de vot ar opta pentru socialiști – 30,6%. Pe locurile doi și trei în topul preferințelor se află PDA, cu 13,1%, și PAS, cu 12,2%.

Acest lucru rezultă din datele unui sondaj intern, realizat de un partid, dar care nu a fost făcut public. Redacția Ziarului NAȚIONAL a făcut rost de aceste date pe seama cărora s-a speculat mult în ultimul timp pe rețelele sociale.

Aceleași date arată că pentru PDM ar opta 7,9 dintre alegătorii din Chișinău, liberalii s-ar bucura de susținerea a 5,1 la sută, iar comuniștii – de 4,6% dintre orășenii cu drept de vot.

Cât privește candidați pentru funcția de primar, situația este total diferită. Astfel, pe prima poziție în topul preferințelor este independenta Silvia Radu – pentru ea ar vota 38,3% dintre participanții la sondaj. Aceasta este urmată de socialistul Ion Ceban, preferat de 23,6% dintre cei intervievați.

Candidatul PPDA-PAS-PLDM, Andrei Năstase, este pe locul trei, cu 17,4%. Acesta este urmat de liberalul Valeriu Munteanu cu 5,3% și candidatul PUN, Constantin Codreanu cu 1,2%.

Ceilalți candidați ar acumula sub un procent.

Același sondaj mai arată că pentru majoritatea locuitorilor Chișinăului nu contează dacă viitorul primar va fi bărbat sau femeie (43%). 28,7% ar vrea să vadă șef la primărie un bărbat, iar 27,7% cred că în această funcție cel mai bine s-ar descurca o femeie. Aproape 48 la sută dintre participanții la studiu cred că viitorul edil trebuie să aibă peste 40 de ani, unul din cinci – sub 40 de ani, iar restul spun că vârsta nu contează.

Marea majoritate a respondenților sau aproape 65% a arătat că și-ar fi dorit un candidat unic al forțelor proeuropene și doar 12,5% – unul comun al PAS și PDA.

Totodată, dacă lidera PAS, Maia Sandu ar fi candidat la Primăria Chișinău, 43,9% ar fi sprijinit-o.

Sondajul a fost realizat în municipiul Chișinău, în perioada 10-25 aprilie curent, pe un eșantion de 1 221 de persoane, având o marjă de eroare de 2,9%.

Total
0
Shares
Total
0
Share