Politic

Sondaj: Chișinăuienii își doresc un primar tehnocrat fără carnet de membru de partid

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dacă duminică ar avea loc alegeri locale anticipate, aproape o treime dintre locuitorii Chișinăului cu drept de vot ar opta pentru socialiști – 30,6%. Pe locurile doi și trei în topul preferințelor se află PDA, cu 13,1%, și PAS, cu 12,2%.

Acest lucru rezultă din datele unui sondaj intern, realizat de un partid, dar care nu a fost făcut public. Redacția Ziarului NAȚIONAL a făcut rost de aceste date pe seama cărora s-a speculat mult în ultimul timp pe rețelele sociale.

Aceleași date arată că pentru PDM ar opta 7,9 dintre alegătorii din Chișinău, liberalii s-ar bucura de susținerea a 5,1 la sută, iar comuniștii – de 4,6% dintre orășenii cu drept de vot.

Cât privește candidați pentru funcția de primar, situația este total diferită. Astfel, pe prima poziție în topul preferințelor este independenta Silvia Radu – pentru ea ar vota 38,3% dintre participanții la sondaj. Aceasta este urmată de socialistul Ion Ceban, preferat de 23,6% dintre cei intervievați.

Candidatul PPDA-PAS-PLDM, Andrei Năstase, este pe locul trei, cu 17,4%. Acesta este urmat de liberalul Valeriu Munteanu cu 5,3% și candidatul PUN, Constantin Codreanu cu 1,2%.

Ceilalți candidați ar acumula sub un procent.

Același sondaj mai arată că pentru majoritatea locuitorilor Chișinăului nu contează dacă viitorul primar va fi bărbat sau femeie (43%). 28,7% ar vrea să vadă șef la primărie un bărbat, iar 27,7% cred că în această funcție cel mai bine s-ar descurca o femeie. Aproape 48 la sută dintre participanții la studiu cred că viitorul edil trebuie să aibă peste 40 de ani, unul din cinci – sub 40 de ani, iar restul spun că vârsta nu contează.

Marea majoritate a respondenților sau aproape 65% a arătat că și-ar fi dorit un candidat unic al forțelor proeuropene și doar 12,5% – unul comun al PAS și PDA.

Totodată, dacă lidera PAS, Maia Sandu ar fi candidat la Primăria Chișinău, 43,9% ar fi sprijinit-o.

Sondajul a fost realizat în municipiul Chișinău, în perioada 10-25 aprilie curent, pe un eșantion de 1 221 de persoane, având o marjă de eroare de 2,9%.

loading...

Comments are closed.