Social

SONDAJ // Cum a influențat epidemia de COVID-19 activitatea și veniturile moldovenilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

IDIS „Viitorul”, în colaborare cu CBS-AXA, a realizat un sondaj pentru a vedea care este impactul provocat de epidemia de COVID-19 asupra veniturilor și a activității profesionale a cetățenilor din Republica Moldova, relatează Telegraph.md

Dintre cetățenii intervievați, 42% au declarat că sunt angajați, iar 58% spun că nu au un loc de muncă. Printre aceștia din urmă numărându-se și studenții care nu lucrează sau persoanele care au depășit vârsta aptă de muncă.

Astfel, dintre cetățenii care muncesc în Republica Moldova, 50% spun că au un loc de muncă sigur și stabil și nu se tem că îl vor pierde, 8% spun că ar fi posibil să își piardă locul de muncă, iar 17% declară că în martie și-au pierdut locul de muncă.

Ce ține de condițiile impuse de situația de criză, 33% dintre angajați continuă să meargă la locul de muncă, 20% lucrează de acasă, iar restul nu activează în această perioadă.

Ce ține de salarii, 88% dintre angajați și-au primit salariul pentru luna martie, pe când 12% declară că nu l-au primit. De asemenea, 83% și-au primit salariul integral, iar apoape 17% au avut o reducere de salariu.

Circa jumătate dintre respondenții angajați susțin că nu exită riscul de a-și pierde locul de muncă în următoarele luni, 28% consideră că există posibilitatea să îl piardă, 9% sunt apoape siguri, iar 3% sunt absolut siguri că își vor pierde locul de muncă.

De asemenea, circa jumătate dintre angajați estimează că veniturile familiei au rămas la fel în luna martie, 6,5 afimă că veniturile lor au crescut puțin, iar circa 1% declară că veniturile lor au crescut considerabil. Pe de altă parte, 16% dintre respondenți susțin că veniturile lor s-au redus într-o mică măsură (sub 10%), 8% dintre angajați afirmă că acestea s-au redus cu circa 20%, 5,3% dintre intervievați estimează o reducere de 30%, iar 10% o reducere de peste 30%.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 martie – 12 aprilie, pe un eșantion de 1104 persoane.

Citește și: Alte 64 de persoane care s-au tratat de COVID-19 au fost externate

 

loading...

Comments are closed.