SONDAJ // Doar PAS, BCS și P.Șor ar reuși să depășească pragul electoral de 5% în cazul unor alegeri parlamentare anticipate

 

Conform rezultatelor unui sondaj național realizat de compania Date Inteligente SRL (iData) în perioada 27 aprilie – 8 mai 2023, trei formațiuni politice ar reuși să depășească pragul electoral de 5% în cazul unor alegeri parlamentare anticipate. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1049 respondenți, utilizând metoda de contact telefonic (CATI) pentru 97.1% dintre aceștia și chestionare online (CAWI) pentru 2.9% dintre respondenți. Eroarea maximă de eșantionare este de ±3%, iar sondajul este reprezentativ pentru Republica Moldova, cu excepția regiunii Transnistria și a cetățenilor moldoveni din afara țării.

Potrivit opțiunilor exprimate de respondenții deciși, în cazul alegerilor anticipate, Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține 25% din voturile totale (36.8% din deciși), Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 17.6% (25.9% din deciși), iar Partidul Politic Șor ar obține 15.5% (22.8% din deciși). Alte partide ar acumula sub 5% din preferințele decișilor, cum ar fi Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei cu 2.6% din eșantion (3.8% din deciși), Partidul Nostru cu 2.4% (3.5% din deciși) și Mișcarea Alternativa Națională cu 1.2% (1.8% din deciși). Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare și Partidul Social Democrat European ar înregistra fiecare sub un procent din totalul respondenților, respectiv 0.9%, 0.9% și 0.8%. Celelalte partide ar obține sub 0.3% din preferințele decișilor.

Este important de menționat că aceste date nu includ preferințele electorale ale locuitorilor din regiunea Transnistria și ale celor din diasporă, care pot influența configurația finală a rezultatelor scrutinului.

Conform rezultatelor sondajului, distribuția aproximativă a mandatelor parlamentare, fără a lua în considerare opțiunile locuitorilor din Stânga Nistrului și din Diasporă, ar fi următoarea: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține 43 de mandate, insuficiente pentru o majoritate simplă, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) ar acumula 31 de mandate, iar Partidul Politic Șor ar avea 27 mandate.

Total
0
Shares
Total
0
Share