Sondaj: După aderarea PLDM la blocul ACUM, a scăzut încrederea în partidele PAS cu DA

partide parlament moldova 2018, candu, leanca, lupu,

Astăzi în cadrul unei mese rotunde, Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova a prezentat un sondaj. Sondajul dat spune că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentarl, pragul electoral ar fi depășit de către patru partide politice. Este vorba de PSRM, PDM, PAS și PPDA.

Una din întrebările clasice adresate alegătorilor a fost: “Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile Parlamentare, pentr care partid ați vota?“. Astfel, 35.6% dintre persoanele intervievate au declarat că ar vota Partidul Socialiștilor, astfel formațiunea susținută de președintele Dodon își confirmă statutul de cea mai populară din țară.

Pe poziția a doua, se situiază Partidul Democrat din Moldova, acesta ar fi fost votat de către 13,2% din alegători. Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu ar fi votat de către 9.4%, iar Partidul Platforma DA, de către 6.9%. Celelalte formațiuni nu ar depăși pragul electoral, acestea oprinduse la 3.1% – Partidul Șor, 2.2% – PCRM, 1.5% – Partidul Nostru. Restul partidelor ar acumula mai puțin de un procent. De menționat este faptul că 17.8% nu sunt deciși pentru cine să voteze, iar 8.6% nu ar merge la vot.

alegeri 2019, alegeri parlamentare, alegeri moldova, alegeri 24 februarie, alegeri pe sistem mixt, circumscriptii electorale, candidati independenti, parlamentarele 2019, alegeri libere, alegeri corecte,sondaje chisinau, sondaj moldova, partidul socialistilor, partidul democrat popularitate, popularitate pdm, popularitate plahotniuc, pas sondaje, maia sandu sondaje, Studiul a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, la comanda Filialei din Chișinău a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor membre ale Adunării Interparlamentare CSI.

Studiul a fost efectuat în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie, pe un eșantion de 1195 respondenți, din 81 de localități. Sondajul are o marjă de eroare de 3%.

Amintim că este deja al patrulea sondaj prezentat în ultimele două luni care arată aproximativ aceleași rezultate, diferența fiind doar în procente. În sondajele prezentate anterior de Asociația Demografilor și Sociologilor, dar și în cele prezentate de IMAS, IRI, BOP, pe prima poziție se situiază PSRM, pe doi PDM iar poziția a treia și a patra o împarte PAS și PPDA în dependență de compania care a realizat sondajul. Totuși, datele sondajului arătatu un rezultat strâns între PDM și partidele din blocul ACUM. Poate este doar o coincidență, dar rezultatele PAS și PPDA au scăzut imediat după ce PLDM a anunțat că li se alătură în campania electorală.

Total
0
Shares
Total
0
Share