SONDAJ // Majoritatea cetățenilor doresc ca 9 mai să rămână Ziua Victoriei

 

Moldovenii nu susțin inițiativa deputaților PAS, privind înlocuirea Zilei Victoriei, marcată pe 9 mai, cu Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, pe 8 mai. Aceasta o arată datele unui sondaj realizat de compania iData, informează telegraph.md

Astfel, întrebați fiind dacă susțin sau nu schimbarea denumirii sărbătorii din 9 mai, 68,1% dintre respondenți au răspuns că ”Nu. Trebuie să rămână Ziua Victoriei”.

Pentru s-au afirmat 16,2%, răspunzând cu ”Da. Să fie Ziua Comemorării și Reconcilierii”.

În același timp, 9,1% au răspuns cu ”Da. Să fie Ziua Europei”.

Iar 1,5% s-au expus că această zi, în genere, nu mai trebuie să fie zi de odihnă.

Amintim că PAS a elaborat un proiect de lege ce prevede înlocuirea Zilei Victoriei, marcată pe 9 mai, cu Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, care urma să aibă loc pe 8 mai. Printre autorii inițiativei legislative se numără deputații PAS – Igor Grosu, Eugeniu Sinchevici, Ana Oglinda și Alina Dandara.

Iar recent, doi deputați ai fracțiunii au venit cu un amendament la proiectul de lege privind ziua comemorării participanților în cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, potrivit lui Eugeniu Sinchevici și Nataliei Davidovici, ziua de 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Inițial, denumirea urma să fie înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Total
0
Shares
Total
0
Share