Politic

Sondaj marca Ziarul de Gardă: Mediul Academic despre protestele opoziției: „un spectacol de imagine pentru Năstase”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Publicația „Ziarul de Gardă” a postat astăzi un sondaj realizat printre unii reprezentanți al mediului academic cu privire la apelul Mișcării de Rezistență ACUM condusă de PLDM, PAS și PPDA de a instala corturi în PMAN pentru ziua independenței.

În cadrul sondajului au fost intervievați mai mulți experți printre care profesorul universitar Nicolae Osmochescu, istoricul Ion Negrei, activista civică și luptătoarea pentru drepturile femeilor, Ecaterina Mardarovici și reprezentantul Asociației „Tiras-Tighina”, Anatol Caraman. Aceștia în unison s-au exprimat negativ în ceea ce privește instalarea corturilor în PMAN în ajunul Sărbătorii Naționale dedicate Zilei Independenței.

Profesorul universitar, Nicolae Osmochescu afirmă că instalarea corturilor pe data de 27 august nu este o idee bună. Protestele sunt un drept popular, dar 27 august în opinia juristului este un eveniment istoric, care nu a fost oferit țării noastre ușor, au fost duse lupte pentru a sărbători această zi.” Lumea a stat în genunchi în Piață pentru Independență și Tricolor, iar la Nistru am avut război, care continuă și azi. Eu cred că lucrurile trebuiesc separate. Pe 27 august Piața să fie liberă pentru toți, indiferent care este atitudinea noastră față de această guvernare. 27 august nu e sărbătoarea acestei guvernări. În PMAN, pe 27, trebuie să poată veni oricine, fie cu o amintire despre ce a fost, cu un Tricolor, o floare sau o lumânare. Dar chiar dacă lumea și vor rămâne pe noapte în corturi, nu cred că se va ajunge la violențe.” spune Osmochescu.

Solicitat de Ziarul de Gardă, istoricul Ion Negrei, acesta a spus că nu cunoaște cine este cel care a constituit Comitetul de Rezistență și nu știe în ce condiții a fost ales și de cine. În aceiași declarație, Negrei afirmă că acesta nu înțelege care este semnificația corturilor pentru ziua de 27. „. Pe 26 – proteste, dar pe 27? Sărbătorim? Protestăm? Împotriva guvernării? Împotriva Independenței? Care va fi mesajul? Schimbăm guvernarea şi păstrăm Independența? Sau schimbăm și una și alta, şi facem Unirea, din moment ce această independență nu mai slujește cetățenilor ci găștilor politice de la guvernare.” afirmă istoricul.

Ecaterina Mardarovici din Clubul Politic al Femeilor 50×50, spune că în ciuda faptului că ar putea fi înțeleasă greșit de unii, dar alege să nu meargă la proteste. Aceasta critică discursul moldovenist al lui Andrei Năstase și a simpatizanților acestuia. „nu vreau să fiu folosită în noile jocuri propagandistice ale Rusiei cu „națiunea civică”, pe care o promovează insistent la TV Andrei Popov, Alexei Tulbure şi Andrei Năstase, inclusiv. Rusiei nu-i place că avem conștiință națională şi memorie istorică şi că nu poate face din Basarabia un Kaliningrad şi atunci caută să facă din noi altceva, „națiune civică”, fără nume, fără biografie.” spune Mardarovici.

Anatol Caraman, în cadrul aceluiași sondaj declară că protestul din 26 august și tot ce ține de apelul cu privire la instalarea corturilor din 27 august, este doar un spectacol de imagine electorală pentru Năstase. ” Nu pentru Năstase şi Maia Sandu, dar, repet, pentru Năstase, care, prin alegerile pentru primăria Chișinăului şi tot ce a urmat, caută s-o marginalizeze pe Sandu şi să îşi facă imagine de unic lider al opoziției. Va ieşi lumea la proteste? Cred că da. Viața îi obligă. Dar nu vor fi ca în 2014-2015. Lumea a stat în Piață și în corturi până s-a epuizat tot spiritul protestatar.” afirmă Caraman.

Amintim că la data de 26 august a fost programat un protest organizat de partidele de opoziție PAS, PLDM și PPDA. Cele trei partide unite în mișcarea de rezistență ACUM au cerut protestatarilor să vină cu corturi în PMAN pentru a rămâne pe noapte și de a petrece Ziua Independenței protestând.

loading...

Comments are closed.