Politic

Sondaj: Moldovenii dezamăgiți în mișcarea protestatară al Platformei DA! Doar 8% ar mai participa vreodată la proteste

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ieri compania americană „Institutul Republican Internațional” a publicat un sondaj sociologic care a fost făcut în Republica Moldova în perioada 5 decembrie – 16 ianuarie. În cadrul sondajului, moldovenii au fost chestionați pe diferite teme legate de viața social-politică a țării, inclusiv implicare politică și socială a fiecărui cetățean al țării.

Astfel, moldovenii au fost întrebați, în ce mod au fost implicați în câteva activități importante pentru dezvoltarea vieții politice a unei comunități.

La întrebarea dacă au participat la proteste de orice fel, 24% dintre moldoveni au răspuns că au participat, iar 70% nu au participat. 6% dintre cei intervievați au declarat că nu doresc să răspundă la această întrebare.

Fiind întrebați dacă au aderat sau măcar susțin o organizație cu o agendă politică, din nou 24% din oameni au declarat că au făcut acest lucru. 69% dintre persoanele intervievate au răspuns că nu, iar 7% nu au dorit să răspundă.

19% dintre moldovenii intervievați au participat la un boicot, 80% nu, iar 1% nu a dorit să spune. Doar 13% au semnat vreo petiție, 86% nu au considerat de cuviință să facă acest lucru și din nou 1% a ales să nu răspundă la această întrebare.

Un oficial ales de popor a fost contactat de 13% dintre moldoveni, 11% au mers la un sediu al partidelor pentru a cere careva informații, iar 10% dintre ei au aderat chiar la un oarecare partid politic. Doar 6% au postat vreodată pe rețelele sociale despre problemele politice și 5% au mers vreodată la o întâlnire cu un politician.

Aceeași întrebare a fost oferită persoanelor intervievate, doar că la timpul viitor. Adică au de gând oamenii pe viitor să participe la proteste, să semneze petiții etc.

Astfel, 21% dintre moldoveni, pe viitor ar semna o petiție, pe când 73% nu au de gând să o facă. La un boicot ar participa 19% și din nou 73% ar refuza să o facă. Doar 12% ar dori să meargă la o întâlnire cu un politician, 10% ar dori să adere la un oricare partid politic, 9% ar dori să scrie pe rețelele sociale despre problemele politicie.

Important este faptul că doar 8% din oameni ar dori să mai participe la un protest politic. 89% probabil sunt dezamăgiți de mișcarea protestatară organizată de Platforma DA și aliații săi și au declarat că nu sunt disponibili pentru o potențială acțiune de protest.

loading...

Comments are closed.