SONDAJ // O majoritate a americanilor ar susține o intervenție militară a SUA în Taiwan

O majoritate a americanilor ar sprijini o intervenţie militară a SUA pentru a apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, indică un sondaj publicat miercuri de Fundaţia Eurasia Group, scrie Agerpres.ro

Sondajul, realizat în perioada 28 august – 6 septembrie pe un eşantion de 1.000 de americani cu drept de vot, indică faptul că 18% din americani ar fi ”ferm” favorabili unei intervenţii pentru a susţine Taiwanul, în timp ce 42% ar fi ”mai degrabă favorabili”.

Taiwanul se află sub o presiune militară şi politică în creştere din partea Chinei, care consideră insula drept o provincie a sa pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu partea continentală a ţării după războiul civil chinez în 1949.

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat public că ar susţine desfăşurarea de forţe americane pentru a apăra Taiwanul, dar poziţia oficială a Washingtonului este caracterizată de ambiguitate. Astfel, SUA recunosc doar Beijingul, dar le furnizează arme Taiwanului pentru apărarea sa.

Dintre americanii intervievaţi, cei care se declară republicani sunt mai susceptibili să sprijine ”ferm” o intervenţie a SUA în Taiwan.

În privinţa Ucrainei, alegătorii americani democraţi sunt mai entuziaşti decât republicanii în privinţa unui sprijin puternic al SUA pentru Kiev.

Pe de altă parte, 77% dintre cei intervievaţi afirmă că susţin eforturile diplomatice menite să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară.

Total
0
Shares
Total
0
Share