Alte știri

SONDAJ // Președintele Igor Dodon și lidera PAS Maia Sandu rămân favoriții cursei prezidențiale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lipsa de comunicare, limitarea deplasărilor şi reducerea veniturilor sunt printre principalele efecte ale pandemiei resimțite de moldoveni.

Concluzia aparține Companiei sociologice Date Inteligente (iData) care a cercetat inclusiv modul în care pandemia de COVID-19 a afectat bunăstarea cetățenilor.

Sondajul mai arată că președintele Igor Dodon și lidera PAS Maia Sandu rămân în continuare favoriții cursei prezidențiale care se așteaptă să fie organizată în toamna acestui an. Iar distanța între cei doi posibili candidaţi pentru un mandat de președinte este de doar câteva procente.

Una din concluziile generale ce rezultă din sondajul realizat de compania Date Inteligente (iData) este că încrederea moldovenilor în politicieni s-a erodat pe fundalul crizei pandemice. Aproape jumătate dintre respondenţi spun că nu au încredere în nici un politician. Este o cotă nemaiîntâlnită în seria de sondaje din cel puţin ultimul an, spune Veronica Ateş, directoarea departamentului cercetare a companiei iData. La un eventual scrutin prezidențial organizat duminica viitoare fiecare al patrulea respondent nu ar şti cu cine să voteze, iar unul din 10 în general nu s-ar prezenta la vot. Favoriții cursei prezidențiale rămân a fi președintele Igor Dodon şi fosta prim-ministră Maia Sandu, cu o diferență de scor de 2 la sută, în limita marjei de eroare a sondajului. După Igor Dodon şi Maia Sandu, la mare distanţă se poziționează Ilan Şor şi Renato Usatîi.

La un eventual scrutin parlamentar, cota celor care nu s-ar prezenta la vot ar fi de minim 20 de procente, alţi peste 26 la sută dintre respondenți ar fi indeciși. În baza opțiunilor exprimate de cei care s-au decis cum să voteze se poate presupune că în viitorul Legislativ ar putea accede cinci formațiuni: PSRM, PAS, Partidul Şor, Platforma DA şi Partidul Nostru.

Citește și: Ivan Diacov, fostul procuror-șef, explică cine este Andrian Candu

loading...

Comments are closed.