Politic

Sondaj: PSRM și PDM pe primele poziții în preferințele alegătorilor în cazul unor alegeri parlamentare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor a prezentat rezultatele unui nou sondaj sociologic. Una din temele abordate, a fost cu privire la simpatiile moldovenilor față de partidele politice. Astfel, moldovenii au fost întrebați dacă vor participa la alegerile parlamentare (dacă acestea vor avea loc duminica viitoare) și cu ce partid ar vota.

Astfel, dacă duminica viitoare s-ar oganiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, 48.7% dintre moldoveni cu siguranță s-ar prezenta la urne. 33.2% spun că probabil ar veni, în timp ce 8.8% spun că probabil nu s-ar prezenta. Totodată, doar 7.8% au recunoscut că nu vor veni cu siguranță la vot, iar 1.5% încă nu știu sau nu au dorit să răspundă.

Ce ține de partidele pe care le-ar vota, pe prima poziție continuă să se afle Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Acesta ar fi votat de către 27.3%, pe poziția a doua se află Partidul Democrat din Moldova, acesta ar fi fost votat de către 16.9%. Pe poziția a treia, la o diferență mică, găsim blocul ACUM, alcătuit din PAS și PPDA, aceștia au fost nominalizați de către 16.7% dintre persoanele intervievate.

Celelalte partide nu s-ar regăsi în viitorul Parlament. Astfel, Partidul Șor ar acumula 4.1%, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 2,2%, Partidul Nostru 1.3%, Partidul Liberal 0.8%, iar alte partide 1.7%. Cu toate acestea, există și 21.3%, care încă nu s-au decis, sau nu au dorit să răspundă. Nu ar vota 7.6% dintre persoanele intervievate.

Dacă e să îi includem în calcule doar pe cei deciși, PSRM-ul ar primi 38.4%, PDM 23.8%, Blocul ACUM 23.5%, Partidul Șor ar fi la limita pragului electoral, fiind susținut de 5.8%, în timp ce celalalte partide cu siguranță ar fi înafara pragului electoral.

Un alt grafic interesant este include nivelul de încredere a oamenilor în partidele din Republica Moldova. Astfel, pe prima poziție, la fel se află PSRM, care are în total 41.5% aprecieri pozitive, pe poziția a doua, cu 24.2% aprecieri pozitive se află Partidul Democrat din Moldova. Pozițiile trei și patru sunt împărțite de părțile componente a blocului ACUM, PAS și PPDA cu 23.5% pentru partidul condus de Maia Sandu și 21.1% aprecieri pozitive pentru partidul condus de Andrei Năstase.

Pe următoarele poziții se află Partidul Șor cu 13.3%, Partidul Nostru cu 11.7%, PCRM cu 9.6% și Partidul Liberal cu 5.7%.

Au fost chestionați 1189 de respondenți din 89 de localități.

loading...

Comments are closed.