Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” implementează o centrală solară de 220 kW, economisind peste un milion de lei anual

 

Într-un efort de a combate schimbările climatice și de a reduce costurile energetice, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Republica Moldova a instalat recent o centrală solară de 220 kW. Această inițiativă nu numai că va asigura cu energie electrică instituția medicală, dar se estimează că va aduce și economii anuale de peste un milion de lei.

Centrala fotovoltaică a fost montată ca parte a proiectului intitulat „Abordarea schimbărilor climatice și acordarea libertății energetice în Parteneriatul Estic din Republica Moldova prin instalarea unei centrale solare de 420 kWp și transferul experienței Lituaniei”. Acest proiect este finanțat de Agenția de Management al Proiectelor de Mediu a Ministerului Mediului al Republicii Lituania și are ca scop principal promovarea utilizării energiei regenerabile și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Costul total al echipamentelor și instalarea lor a fost estimat la 4,8 milioane de lei, iar această investiție va avea un impact semnificativ în viitorul instituției medicale. Centrala solară de 220 kW va genera o cantitate mare de energie electrică, care va putea satisface în mare măsură nevoile spitalului, inclusiv pentru echipamentele medicale esențiale, sisteme de iluminat și climatizare.

Tranziția la energie solară nu numai că va reduce dependența spitalului de sursele tradiționale de energie, dar va contribui și la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceasta va avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării comunității, deoarece utilizarea energiei regenerabile are un impact mai mic asupra calității aerului și a resurselor naturale.

De asemenea, proiectul deschide calea pentru adoptarea și implementarea tehnologiilor solare în alte instituții medicale și industriale din Republica Moldova. Experiența acumulată în cadrul acestui proiect va servi drept exemplu și sursă de inspirație pentru viitoarele inițiative de energie verde în țară.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” demonstrează astfel un angajament puternic față de sustenabilitate și responsabilitate socială. Prin investiția în energie solară, instituția medicală nu numai că va reduce costurile operaționale, ci și va juca un rol important în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

Total
0
Shares
Total
0
Share