Alte știri

Spitalul Clinic ”TOMA CIORBĂ” este pregătit să primească persoane suspecte sau infectate cu noul Coronavirus, dacă va fi cazul

Pinterest LinkedIn Tumblr

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”TOMA CIORBĂ” este pregătit să primească persoane suspecte sau infectate cu noul Coronavirus, dacă va fi cazul, transmite Telegraph.md

Potrivit directorului SCBI ”TOMA CIORBĂ”, instituția a desemnat persoanele responsabile și a elaborat un planul oficial de intervenție. Mai mult, în perioada ianuarie – februarie curent, au fost efectuate două simulări tactice, ce au cuprins activități de preluare a pacientului de la intrarea în unitatea medicală și până la externarea acestuia, inclusiv au fost aplicate exerciții de strămutare  a bolnavilor dintr-o secție în alta. Exercițiile au fost realizate conform metodologiilor stabilite și cu echiparea corespunzătoare a personalului implicat.

Sergiu Vasilița, directorul spitalului, ne-a mai spus că persoanele suspecte sau infectate cu noul Coronavirus vor fi plasate într-o secție separată și vor primi tratamentul prescris.

Amintim că Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat, la 18 februarie 2020, din Germania, prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, un set de teste pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19.

Setul de teste pentru determinarea virusului Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) este stocat în condiții speciale în Laboratorul virusologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Laboratorul este parte componentă a Reţelei Europene de laboratoare în diagnosticare a gripei și altor infecții virale, acreditat de Organizația Mondială a Sănătății, eligibil pentru efectuarea investigațiilor molecularo-genetice din biosubstratele umane, dotat cu echipament performant pentru efectuarea investigațiilor în timp real (rRT-PCR) la virusuri, inclusiv Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) și cu specialiști în domeniul dat.

Investigațiile de laborator la detectarea virusului SARS-CoV-2 vor fi efectuate de la persoanele care întrunesc definiția de caz a OMS, cu criteriile stipulate în ordinul MSMPS nr.81 din 24 ianuarie 2020 „Cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției cu Coronavirusul de tip nou (2019 – nCov)”.

Responsabil pentru colectarea, transportarea urgentă și în siguranță a materialului biologic pentru investigații de laborator la Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) la Agenția Națională pentru Sănătate Publică este IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „TOMA CIORBĂ”, care va efectua aceste proceduri conform Ghidului Național de reglementări pentru transportarea substanțelor infecțioase, 2019.

 

loading...

Comments are closed.