Alte știri

Stadiul actual al negocierilor în procesul de reglementare transnistreană, discutat în cadrul formatului de negocieri „5+2”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, conform agendei preventiv stabilite, a avut loc întrevederea dintre Viceprim-ministra în exercițiu Olga Cebotari cu o delegație compusă din reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”), care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Delegația mediatorilor și observatorilor a fost condusă de către Reprezentantul Special pentru reglementarea transnistreană al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Suediei, Thomas Mayr-Harting.

Întrevederea a servit un bun prilej de a informa partenerii internaționali despre situația actuală în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, subiectele curente de pe agendă, eforturile întreprinse de către partea moldovenească, precum și de a efectua un schimb de viziuni cu privire la perspectivele de promovare a procesului de reglementare transnistreană și de convocare a următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”.

S-a evidențiat că interacțiunea la nivelul reprezentanților politici a fost una constantă în anul curent.

Viceprim-ministra în exercițiu a menționat că pentru Chișinău rămân a fi primordiale:

1. Garantarea respectării drepturilor omului și asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului.

2. Protecția sănătății populației și combaterea eficientă a COVID-19.

3. Soluționarea problemelor înfruntate de către școlile cu predare în grafie latină, inclusiv cea a asigurării cu sedii proprii și de către fermierii din raionul Dubăsari.

4. Menținerea funcționalității și a productivității în toate formatele de negocieri, inclusiv în CUC și relansarea lucrărilor formatului „5+2”, cu inițierea consultărilor pe marginea parametrilor modelului de reglementare.

Referitor la domeniul drepturilor omului a fost exprimată îngrijorarea în legătură cu detenția ilegală a unor cetățeni ai Republicii Moldova în regiune și specificată necesitatea restabilirii echitabile a drepturilor acestora, precum și reiterat apelul de a fi rezolvată durabil tema liberei circulații pentru toate categoriile de cetățeni, cu deplasarea nestingherită a oficialilor de pe malul drept ce efectuează vizite cu caracter privat sau trec prin localitățile din regiune.

A fost accentuată înregistrarea unei dinamici pozitive urmare a măsurilor de combatere a COVID-19 și a asistenței variate prin articole medicale și loturi de vaccin oferite de către Chișinău cu titlu de donație beneficiarilor din raioanele de est ale țării.

S-a remarcat indispensabilitatea avansării gradului de realizare a înțelegerilor din pachetul convențional Berlin+, în particular pe dimensiunea asigurării bunei funcționări a instituțiilor de învățământ moldovenești, accesului la terenurile agricole de după traseul Râbnița-Tiraspol, dar și a dezvoltării noilor inițiative ce vin în sprijinul populației: achiziționarea cu suportul donatorilor externi și punerea în circulație a noilor feriboturi pentru a transporta pasagerii și mărfurile peste r.Nistru, finanțarea lucrărilor de reconstruire capitală a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”, deschiderea unei linii noi de troleibuz pe ruta „Bender-Varnița-Gura Bâcului”.

Referitor la situația din Zona de Securitate a fost remarcată necesitatea deblocării activității CUC și a înlăturării infrastructurii posturilor unilaterale de control ce încalcă regimul Zonei de Securitate.

A fost reamintit faptul că începând cu 01 septembrie curent, participarea în traficul rutier internațional va fi asigurată doar pentru mijloacele de transport cu plăci naționale și necomerciale de model neutre, iar până la instituirea fazei finale a controlului în comun la frontiera de stat moldo-ucraineană urmează a fi continuate abordările anterior aplicate în privința importurilor de bunuri în regiune, cu monitorizarea minuțioasă a situației.

Nu în ultimul rând, s-a reamintit că în data de 11 iulie curent în Republica Moldova se vor desfășura alegerile parlamentare anticipate, urmând a fi asigurată realizarea nediscriminatorie a dreptului electoral al tuturor cetățenilor de pe întreg teritoriul țării și de peste hotare.

A fost exprimată ferma convingere că în prezența unui sprijin constant din partea mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2” se va reuși atingerea unor noi rezultate tangibile în măsură să stimuleze dialogul dintre Chișinău și Tiraspol și să avanseze procesul de reglementare transnistreană.

loading...

Comments are closed.