Statele membre au început pregătirea summit-ului UE din 27-28 iunie

Miniştrii afacerilor europene din statele membre ale Uniunii Europene se întrunesc marţi, la Bruxelles, principalul punct al discuţiilor fiind începerea pregătirilor pentru Consiliul European din 27-28 iunie prin discutarea unui proiect adnotat al agendei, scrie Agerpres.ro

Reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) va fi prezidată de ministrul belgian al afacerilor externe şi europene Hadja Lahbib, în calitate de reprezentantă a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

În cadrul reuniunii lor din iunie, liderii ţărilor membre UE vor aborda chestiuni referitoare la Ucraina, securitate şi apărare, competitivitate, relaţii externe şi următorul ciclu instituţional, ţinând cont de faptul că în 6-9 iunie în cele 27 de state membre UE se desfăşoară alegeri pentru Parlamentul European.

De asemenea, miniştrii afacerilor europene vor trece în revistă evoluţiile legate de procedura prevăzută la articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene (TUE) cu privire la Polonia. Discuţia va avea loc în urma finalizării analizei Comisiei Europene privind situaţia din Polonia, pe baza căreia a ajuns la concluzia că nu mai există un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia în sensul articolului 7 alineatul (1) din TUE.

În cadrul dialogului anual privind statul de drept, reprezentanţii ţărilor UE vor discuta, de asemenea, despre situaţia statului de drept în Cipru, Letonia, Lituania şi Luxemburg.

Tot marţi are loc o reuniune a miniştrilor telecomunicaţiilor ţărilor membre, care vor avea o dezbatere orientativă privind aplicarea coerentă a legislaţiei adoptate recent în domeniul digital. Consiliul UE va aproba, de asemenea, concluzii privind viitorul politicii digitale a UE.

În cursul unui prânz informal, miniştrii vor discuta despre promovarea competenţelor digitale cu scopul de a favoriza incluziunea.

Ca punct care nu necesită dezbateri, se preconizează adoptarea Actului privind inteligenţa artificială de către Consiliul UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share