Statele UE au aprobat un ajutor de 41 de milioane de euro pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Republicii Moldova

Forțele Armate ale Republicii Moldova vor beneficia de asistență financiară în valoare de 41 de milioane de euro prin intermediul Instrumentului european pentru pace. Consiliul Uniunii Europene a adoptat această măsură cu scopul de a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării, scrie Calea Europeană

Sprijinul financiar va fi alocat pentru o perioadă de 40 de luni și va fi direcționat spre furnizarea de echipamente neletale în domeniile: mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice.

Potrivit sursei citate, asistența va permite forțelor armate ale Republicii Moldova să își sporească eficacitatea operațională, să accelereze conformitatea cu standardele UE și interoperabilitatea și, astfel, să protejeze mai bine civilii în situații de criză și de urgență.

De asemenea, aceasta vizează consolidarea capacităților Republicii Moldova în ceea ce privește participarea sa la misiunile și operațiunile militare ale UE în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC).

Măsura a fost solicitată de Republica Moldova la 5 februarie 2023 și va completa alte măsuri de asistență adoptate în mai 2023, iunie 2022 și decembrie 2021, mai arată sursa citată.

„UE se angajează să ofere tot sprijinul relevant pentru Republica Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și să consolideze reziliența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei”, transmite Consiliul UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share