STATISTICĂ // Moldovenii transferă zilnic câte 2,6 milioane de lei

 

Transferurile instant zilnice ale moldovenilor se ridică la 2,6 milioane de lei, constată guvernatorul BNM, Anca Dragu, care a participat astăzi la lansarea Campaniei Naționale Fără Cash, scrie Bani.md

„Împreună lucrăm la acest concept de acces mai ușor la plăți și la servicii bancare și, în general, la dezvoltarea țării și crearea unor perspective mai simple de facilitare a businessului și a tranzacțiilor pentru toți cetățenii Moldovei”, a subliniat Anca Dragu.

Guvernatorul BNM a făcut referire la cele mai recente proiecte ale Băncii Naționale, care deja se bucură de succes. În context, a fost menționată înaintarea cererii de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA), care este în proces de examinare, dar și lansarea, în luna martie, a Sistemului de Plăți Instant MIA.

”Până ieri, avem înregistrate 124 118 de plăți și 115 milioane de lei transferați – câte 2900 de plăți și 2,65 mil de lei transferați pe zi. Sunt cifre care arată că MIA este un succes pentru sistemul nostru bancar. Aducem cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea plăților sigure, rapide și cu costuri din ce în ce mai reduse. Avem comisioane de zero lei pentru plățile instant de până la cinci mii de lei. Plățile au devenit foarte accesibile”, a spus Anca Dragu.

Anul trecut, numărul cardurilor în circulație a depășit numărul populației din Republica Moldova, constituind cifra de 3 292 564.

Totodată, pe parcursul anilor 2019-2023 numărul și valoarea plăților fără numerar au crescut în fiecare an în medie cu 40,4% și respectiv 37,9%.

Total
0
Shares
Total
0
Share