Statistică: Parlamentul a adoptat, în luna noiembrie, 95 de acte normative

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în luna noiembrie, 95 de acte normative. În aceeași perioadă, în procedură legislativă au intrat 49 de acte.

Conform datelor statistice, au fost votate în lectura a doua 58 de inițiative legislative: 49 de legi și 9 hotărâri. Din totalul actelor adoptate, 8 documente vizează armonizarea legislației naționale cu prevederile legislației Uniunii Europene. Totodată, în prima lectură au fost votate 37 de proiecte de lege, dintre care 6 au avut ca scop armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

Printre actele aprobate în lectura a doua în luna noiembrie figurează proiecte care prevăd digitalizarea buletinelor de identitate, permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare; aducerea în concordanță a patru legi cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția; oferirea de către BERD a susținerii financiare pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din Republica Moldova; aplicarea mecanismelor de evaluare a impactului asupra mediului și evaluare strategică de mediu la etapele inițiale de planificare a activităților economice; participarea Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene; denunțarea mai multe acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente etc.

De asemenea, Viorica Puica a fost desemnată în calitate de judecătoare a Curții Constituționale și a depus jurământul în ședința plenară a Parlamentului, Maria Șleahtițchi a fost numită în calitate de membră a Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media, iar Vadim Filipov – în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale.

Printre proiectele votate în prima lectură se regăsesc cele care prevăd acces la mai multe fonduri europene pentru mediul de afaceri; extinderea termenului de desfășurare a activității de îngrijire calificată a copiilor în baza patentei de întreprinzător; instituirea sistemului judecătoresc specializat pe cauze de corupție; modificări legislative pentru asigurarea integrității și funcționalității pieței energiei electrice etc.

Total
0
Shares
Total
0
Share