Politic

Ștefan Gligor despre ordinul de extrădare a lui Platon ce a fost anulat: Va continua să-și ispășească pedeapsa

Pinterest LinkedIn Tumblr

Avocatul Ștefan Gligor a declarat că în ciuda faptului că ordinul de extrădare a lui Veaceslav Platon din Ucraina autorităților din Republica Moldova a fost anulat, condamnarea acestuia rămâne valabilă și va continua să-și ispășească pedeapsa.

Decizia instanței judecătorești de la Kiev prin care a fost anulat ordinul de extrădare a lui Platon, emis de procurorul general al Ucrainei, a fost pronunțată ieri, 21 noiembrie.

Avocatul Ștefan Gligor, care este licențiat în drept internațional public, a  explicat că anularea ordinului Procuraturii Generale din Ucraina privind extrădarea lui Veaceslav Platon nu ar influența sentințele instanțelor din Republica Moldova.

El a precizat pentru ZdG că Platon a fost condamnat în calitate de cetățean al Republicii Moldova și chiar dacă extrădarea a fost ilegală, acesta va continua să își ispășească pedeapsa.

El putea fi cercetat și condamnat chiar și în absență, a adăugat Gligor.

Pe de altă parte, avocatul lui Platon, Ion Crețu, afirmă că decizia instanței de la Kiev înseamnă că toate sentințele emise pe numele acestuia de către instanțele judecătorești din Republica Moldova trebuie anulate.

Potrivit avocatului, deoarece ordinul de extrădare a fost anulat și extrădarea a fost declarată ilegală, iar ancheta ar trebui să revină la stadiul inițial.

Amintim că Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obținut, prin fraudă, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse, în noiembrie 2014.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de Moldasig și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

 

loading...

Comments are closed.