Alte știri

Stoianoglo: În evaluarea celor 38 de dosare „politice”, vor fi implicați și avocații învinuiților

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a luat act de sugestiile avocaților unor persoane pretins persecutate politic și a decis antrenarea apărătorilor acestora în procesul de evaluare a celor 38 de dosare penale, prezumat instrumentate pe motive politice.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În acest sens, apărătorilor persoanelor pretins a fi urmărite politic li se solicită să prezinte în adresa Procurorului General o informație sintetizată, cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege, admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu.

Informațiile părții apărării vor fi examinate de către Grupul de control, procurorul de caz sau procurorii care susțin acuzarea de stat urmând a lua în calcul concluziile Grupului, asigurând obiectivitatea și echitabilitatea procesului judiciar, în conformitate cu art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Amintim că, printr-o dispoziție emisă de Procurorul General Alexandr Stoianoglo, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezultă o listă de câteva zeci de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.

Astfel, începând cu săptămâna trecută, Grupul evaluează fiecare cauză penală, inclusă în listă, aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informațiile vor fi dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz.

În cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la intentarea și instrumentarea acestor cauze penale, care, fără rezerve, afectează legalitatea soluțiilor dispuse, vor fi luate măsurile legale în consecință.

Citește și: Decizia Curții Constituționale: Limita de 4.000 de membri pentru constituirea unui partid – neconstituțională

loading...

Comments are closed.