Stoltenberg: ”NATO, pregătită să desfăşoare trupe suplimentare pentru a calma tensiunile în Kosovo”

 

NATO este pregătită să desfăşoare şi mai multe trupe în Kosovo pentru a calma violenţele în nordul polarizat etnic, a declarat joi secretarul general al Alianţei, precizând că primii 700 de militari suplimentari sunt în drum spre Kosovo, scrie Agerpres.ro

„NATO va rămâne vigilentă. Vom fi acolo pentru a asigura un mediu sigur şi, de asemenea, pentru a calma şi reduce tensiunile”, le-a declarat Stoltenberg reporterilor în marja reuniunii de la Oslo a miniştrilor de externe din statele aliate.

Tulburările din nordul Kosovo s-au intensificat de când primari etnici albanezi s-au instalat în zona cu majoritate sârbă după alegerile din aprilie boicotate de sârbi. SUA şi aliaţii lor au criticat Priştina pentru această decizie.

NATO a decis să îşi întărească misiunea KFOR de 4.000 de membri cu încă 700 de militari după ce 30 dintre membrii acesteia şi 52 de etnici sârbi au fost răniţi luni.

Stoltenberg a calificat violenţele împotriva militarilor NATO drept ‘total inacceptabile’ şi a spus că aliaţii pregătesc forţe suplimentare pentru cazul în care NATO va trebui să trimită noi întăriri în regiune.

„Mesajul nostru atât către Belgrad, cât şi către Priştina este că trebuie să se implice cu bună-credinţă în dialogul facilitat de UE”, a subliniat secretarul general.

Total
0
Shares
Total
0
Share