STOP FALS! Moldovenii nu vor achita 7€ pentru a intra în România

”Cetățenii din Republica Moldova vor avea nevoie de viză pentru a intra în România, din 2023”, a scris Realitatea.net, ”noutate” preluată de către mai multe surse mass-media de la Chișinău. Pretinsa știre este despre introducerea unui sistem european de autorizare de călătorii în spațiul Schengen, din care România, Bulgaria și alte țări europene nu fac parte, respectiv nu va fi aplicată această taxă de autorizare a călătoriilor scurte (de până la 90 de zile timp de 1 an) în România, Bulgaria, Cipru și Irlanda, acestea fiind țări în afara spațiului Schengen.

Oficial, Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS) va fi un sistem informatic în mare măsură automatizat, creat pentru a identifica riscurile de securitate, migrație neregulată sau epidemii ridicate prezentate de vizitatorii scutiți de viză care călătoresc în statele Schengen, facilitând, în același timp, trecerea frontierelor pentru marea majoritate a călătorilor care nu prezintă riscuri. Cetățenii din afara UE, inclusiv din Republica Moldova, care nu au nevoie de viză pentru a călători în spațiul Schengen vor trebui să solicite o autorizație de călătorie prin sistemul ETIAS înainte de călătorie. Informațiile colectate prin ETIAS vor permite, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale și a principiilor de protecție a datelor, verificarea prealabilă a potențialei securități, migrarea neregulamentară a riscurilor epidemice mari.

Agenția Europeană pentru managementul operațional al sistemelor informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție (eu-LISA) este responsabilă de dezvoltarea sistemului. ETIAS este de așteptat să fie operațional în noiembrie 2023. Regulamentul ETIAS prevede măsuri tranzitorii pentru a asigura o implementare fără probleme a sistemului.

Mai multe informații pot fi aflate de pe pagina web a Uniunii Europene.

Total
0
Shares
Total
0
Share