Social

#StopFals! Jurnal TV face show politic din promovarea protestului Combinatului Poligrafic ce aduce pierderi bugetului public

Pinterest LinkedIn Tumblr

Portalul de investigații Stopfals a postat astăzi un nou articol care demonstrează că postul de televiziune JurnalTV a promovat un show politic care a fost prezentat drept un protest al Combinatului Poligrafic din Chișinău. Angajații de acolo au protestat contra faptului ca pe teritoriul de 3000 de metri patrați din 18000 de metri patrați să activeze și Serviciul Unic 112.

Site-ul jurnaltv.md a publicat o știre în data de 31 ianuarie 2019, în care anunță despre un protest al angajaților Combinatului Poligrafic din Chișinău. Aceștia ar fi nemulțumiți de faptul că administrația ar fi acordat spațiul în care activa Combinatul Poligrafic serviciului unic de apeluri de urgență 112. Cu toate acestea, sursele ne-au comunicat că situația de fapt este altfel decât ne este prezentată de grupul de protestatari și Jurnal TV.

În primul rând, administrația nu alungă pe nimeni de acolo. În al doilea rând, Combinatul poligrafic are în administrare o suprafață de 18.000 de metri patrați. Doar 3000 dintre acestea erau pentru administrație. Conform statisticilor și a datelor cu privire la personalul implicat în câmpul de muncă, la Combinat sunt angajate 140 de persoane, din care 40 de persoane în administrație. De facto însă, pe o suprafață de 3000 de metri patrați, activau 14 oameni, astfel afirmăm că avem o administrare incorectă a bunurilor statului.

După lansarea Serviciului Unic 112, aceștia au stabilit sediul în unul din blocurile Combinatului Poligrafic. Mai mult de atât, pentru chirie se achita suma de 137 mii de lei lunar. Cu alte cuvinte, o instituție de stat, plătea chirie din bugetul de stat unei alte instituții de stat, care la rândul ei gestiona sume imense de bani în scopuri necunoscute.

Printr-o hotărâre de Guvern, s-a luat decizia ca transmite un bloc cu suprafața de 3000 de metri patrați Serviciului Unic pentru Apeluri de Urgență 112, pentru a evita unele cheltuieli suplimentare care printr-un calcul simplu și logic par a fi totalmente inutile. Cu toate acestea, Combinatului îi rămâne o suprafață de 15000 de metri patrați, care pot fi gestionați pentru dezvoltarea instituției în cauză.

Merită de menționat faptul că Combinatul Poligrafic a fost scos la privatizare de 2 ori, de aici putem presupune că eventual conducerea instituției arde de nerăbdare să o vândă, dar nu s-a găsit nici un potențial cumpărător care ar fi dorit să privatizeze întreprindea dată.

Amintim că în cadrul Serviciului 112, care a făcut reparație din contul instituției, activează la momentul de față 119 persoane, la care se adaugă alte 100 de persoane care lucrează separat la serviciile 901, 902 și 903.

Cerința Combinatului este ca 112 să elibereze spațiul unde deja este instalat întreg setul de utilaj performant și infrastructura necesară funcționării sistemului dat. O altă condiție este ca aceștia să achite în continuare 137.000 de lei lunar drept chirie. Un lucru curios este că la protestul organizat de către angajații combinatului au fost invitate două posturi de televiziune: Jurnal TV și TV8, cunoscut pentru viziuni critice la adresa guvernării, primul fiind chiar finanțat de Victor Țopa, nașul de cununie al lui Andrei Năstase, unul din liderii opoziției și al blocului ACUM.

loading...

Comments are closed.