Strategia de Recuperare a miliardului elaborată de Procuratura Generală dă roade: 90% din bani au fost identificați

furtul miliardului, miliardomat, veaceslav platon, cine a furat miliardul, ilan shor miliard, gacichevici miliard, filat miliard, banci furate, laundromat
 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu în cadrul vizitei sale la Washington a declarat că autoritățile moldovenești au reușit să identifice 90% din miliardul furat. Declarația lui Candu vine la doar 2 luni distanță de la publicarea strategiei de recuperare a miliardului de către Procuratura Generală.

Din strategia publicată de Procuratura Generală, reiese că procurorii s-au axat pe două grupuri de persoane care au aplicat anumite scheme de fraudare la BEM. este vorba despre: grupul Gacikevici, care a acționat în perioada 2007 – 2012 și despre grupul Filat – Platon – Shor care a acivat în perioada 2013 – 2014.

Persoana lui Veaceslav Platon, care figurează în raportul publicat de Procuratura Generală, figurează și într-o investigație realizată de cei de la Zeppelin Investigations. Totodată, într-un alt articol publicat de echipa de jurnaliști de la Zeppelin, a fost atașată o înregistrare audio în care omul de afaceri Veaceslav Platon declară că a dorit să înghenuncheze Republica Moldova prin distrugerea sistemului bancar al acesteia. Acest lucru nu i-a reușit din cauza intermediarilor de proastă calitate pe care i-a avut. Aceste declarații le-a făcut chiar Veaceslav Platon avocaților săi. Înregistrarea a fost trimisă celor de la Zeppelin de către unul dintre apărătorii raiderului numărul 1 din CSI.

Schema prin care se dorea falimentarea sistemului bancar din Republica Moldova a fost utilizată de Veaceslav Platon în procesul de spălare a banilor rusești prin intermediul băncilor din Republica Moldova, cunoscut ca Laundromat. Schema a fost confirmată și de către jurnalistul de investigație din Rusia, Roman Anin, laureat al premiului Pulitzer.

Total
0
Shares
Total
0
Share