Social

(studiu) Chișinăul este unul din cele mai periculoase orașe din lume pentru pietoni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Într-un studiu realizat de „Primăria mea” a cercetat subiectul siguranței în trafic și în special, siguranța trecerilor pentru pietoni din mun. Chișinău. În această cercetare au fost analizate câteva cauze ale problemei, precum vizibilitatea redusă a marcajelor rutiere, lipsa iluminării stradale și nerespectarea limitei de viteză de către șoferi.

Pietonii din Chișinău își pun viața în pericol atunci când traversează strada, iar trecerile pentru pietoni reprezintă un risc pentru aceștia. În luna iulie 2017, în municipiul Chișinău erau înregistrați peste 816 mii de locuitori și peste 281 mii de unități de transport, fără să luăm în calcul fluxul de oameni și automobile, care vin din afara municipiului. Un subiect discutat în capitală este traficul și faptul că acesta devine tot mai intens. Ambuteiajele se intensifică, locurile de parcare devin un vis al șoferilor, transportul public este lent și neconfortabil, iar pietonii se supun riscului când circulă pe trotuarele capitalei, nemaivorbind de momentul când traversează o stradă.

Municipiul Chișinău este un oraș de top în clasamentul orașelor periculoase pentru pietoni. O statistică din anul 2015 arată că alte orașe cu populații mai mari, au înregistrat coeficient mai mic de persoane decedate în urma accidentelor rutiere. Chișinăul a înregistrat 7 persoane decedate raportat la 100.000 de locuitori, în comparație cu 6,9 persoane decedate în Bogota, Los Angeles – 6.3, Amsterdam – 3.2, Washington DC – 2.4, Londra – 1.6 sau Stockholm – 0.7, conform unei analize realizată de Primăria Mea.

Mai mult ca atât, acest coeficient al Chișinăului a fost menținut pentru anii 2014, 2015 și 2016, fiind în creștere față de 6 persoane decedate la 100 000 locuitori în anii 2012 și 2013. Mai mult ca atât, din ultimii 10 ani, în 2017 au fost înregistrate cele mai multe accidente rutiere în mun. Chișinău. Acest fapt ne demonstrează că municipiul Chișinău nu este un oraș sigur din punct de vedere al traficului rutier, iar politicile publice trebuie să fie orientate prioritar spre micșorarea numărului de accidente rutiere și al victimelor în urma acestora.

Responsabilă de rezolvarea acestei probleme este Primăria mun. Chișinău, prin direcțiile sale de specializare, precum Întreprinderea Municipală Rețele Electrice de Iluminator „Lumteh” și Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație, care efectuează lucrările de rigoare pentru îmbunătățirea infrastructurii orașului. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne este responsabil de ordinea publică și siguranța în traficul rutier, prin Inspectoratul Național de Patrulare și subdiviziunea teritorială a mun. Chișinău.

Această cercetare își propune să analizeze două din trei cele mai frecvente cauze ale producerii accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, în raza mun. Chișinău, precum neatenția șoferilor și nerespectarea limitei de viteză. De asemenea se va analiza situația privind trecerile pietonale, dar și potențiale soluții. Totodată se va prezenta și un experiment realizat de PrimăriaMea, care a urmărit comportamentul conducătorilor auto în momentul intersectării a două treceri pietonale amenajate cu limitatoare de viteză artificiale.

Continuarea studiului o puteți citi pe Primăria Mea.

loading...

Comments are closed.