Alte știri

Studiu: Motivul pentru care noul coronavirus se răspândește mai repede decât cel ce provoacă SARS

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un nou studiu dezvăluie motivul pentru care SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, este mult mai contagios.

COVID-19 a provocat mult mai multe îmbolnăviri decât predecesorul lui, SARS, chiar dacă ambele boli sunt cauzate de coronavirusuri similare. Acum, un nou studiu sugerează unul dintre motivele pentru care SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, este mult mai contagios decât SARS-CoV-1, care provoacă SARS.

Cercetătorii studiului s-au concentrat pe proteina spike, structura care permite coronavirusurilor să se lege și să intre în celulele umane. Înainte ca oricare dintre coronavirusuri să se lege, își schimbă proteina de la o stare „inactivă” la o stare „activă”.

Simulările moleculare ale acestor două coronavirusuri au sugerat că SARS-CoV-2 poate rămâne mai ușor în starea activă și poate păstra această poziție, în timp ce SARS-CoV-1 alternează rapid între cele două stări, ceea ce îi oferă mai puțin timp pentru a se lega de celule.

„Am descoperit în aceste simulări că SARS-CoV-1 și SARS-CoV-2 au moduri complet diferite de a-și schimba forma și la diferite scale de timp. SARS-CoV-1 se mișcă mai repede, se activează și se dezactivează, ceea ce nu îi oferă atât de mult timp să se lipească de celula umană, deoarece nu este la fel de stabilă. SARS-CoV-2, pe de altă parte, este stabil și gata să atace”, a explicat unul dintre autorii studiului, profesor la Universitatea din Arkansas.

În timp ce multe studii s-au concentrat pe legarea proteinei spike de celulele umane, relativ puțini au analizat tranziția proteinei spike între stările active și inactive.

Pe baza rezultatelor noului studiu, „înclinația mai mare a proteinei SARS-CoV-2 de a rămâne în stare activă contribuie la transmisibilitatea mai mare a SARS-CoV-2 în comparație cu SARS-CoV-1″.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că o regiune de la vârful proteinei spike, cunoscută sub numele de domeniul N-terminal (NTD), ajută la stabilizarea proteinei spike. Domeniul N-terminal nu a primit multă atenție din partea cercetătorilor, deoarece nu se leagă direct de celulele umane. Dar NTD pare a fi implicat în tranziția proteinei spike de la starea inactivă la cea activă, astfel încât mutațiile ar putea afecta transmisibilitatea.

Sursa: Live Science

loading...

Comments are closed.