SUA a cerut Ungariei să dezvăluie datele maghiarilor cu dublă cetățenie care trăiesc în străinătate

Washingtonul a cerut Ungariei să dezvăluie datele maghiarilor cu dublă cetățenie care trăiesc în străinătate, pentru a verifica mai minuțios deținătorii de pașapoarte ungare în cadrul programului Visa Waiver, scrie G4Media.ro

Sunt vizate actele emise în perioada anilor 2011-2020. Autoritățile din SUA susțin că în cazul acestor pașapoarte sunt înregistrate probleme de securitate. Budapesta a declarat că nu va oferi date despre cetățenii săi, pentru a nu le pune în pericol securitatea.

În cadrul Programului Visa Waiver, cetățenii țărilor implicate pot călători în SUA pentru turism sau afaceri timp de 90 de zile fără vize. Aceștia sunt incluși în Sistemul electronic de autorizare a călătoriei.

Prin urmare, Ambasada SUA la Budapesta a anunțat că perioada de valabilitate a pașapoartelor maghiare în acest sistem va fi redusă de la doi ani la unul. Mai mult, vor avea dreptul doar la o singură intrare fără viză pe teritoriul Statelor Unite.

Ungaria este singura țară din acest program căreia i se aplică această restricție.

Ministerul ungar de Interne a declarat că SUA au solicitat date despre maghiarii cu dublă cetățenie care trăiesc peste hotare, însă aceste informații nu vor fi oferite. Oficialii de la Budapesta susțin că divulgarea datelor pun în pericol securitatea cetățenilor.

Portalul Politico scrie că administrația Biden s-ar răzbună pe maghiari pe motiv că Ungaria a amânat constant votul privind aderarea Suediei la NATO. Există, de asemenea, tensiuni legate de poziția constantă a Budapestei în favoarea reducerii sancțiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.

De cealaltă parte, decizia Washingtonului de a înăspri regulile „nu are de-a face cu nimic altceva decât cu conformarea Ungariei la programul Visa Waiver”, subliniază purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Matthew Miller.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share