Externe

SUA califică drept greşeală decizia Ungariei de a bloca reuniunile Comisiei Ucraina-NATO

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat că Ungaria face o greșeală folosind calitatea sa de membru NATO pentru a exercita presiuni asupra Kievului în privinţa problemei lingvistice din Ucraina, scrie The Telegraph.

„Cred că Ungaria face o greșeală folosindu-se de NATO ca instrument de presiune asupra acestei probleme (lingvistice). Ucraina se confruntă cu provocări externe importante: invazia și ocupația rusă, ceea ce ar trebui să îngrijoreze fiecare membru NATO, inclusiv Ungaria” – a atras atenţia diplomatul american.
 
Kurt Volker a subliniat că deşi susţine negocierile şi soluţionarea problemelor etnicilor maghiari din Transcarpatia, blocarea de către partea ungară a reuniunilor Comisiei NATO-Ucraina este o greșeală. Cu toate acestea, diplomatul și-a exprimat speranța că situația respectivă va fi rezolvată o dată cu alegerea unui nou președinte în Ucraina.
 

„În acest moment, nu există progrese în privința blocării de către Ungaria a reuniunilor Ucraina-NATO. Sper, însă, că prin alegerea președintelui Volodimir Zelenski, a cărui limbă maternă este rusa, dar vorbește și ucraineană, va exista un acord între Ucraina și Ungaria cu privire la modul în care pot fi rezolvate problemele minorităților naționale” – a concluzionat Kurt Volker, reprezentant special al Departamentului de Stat pentru Ucraina.

Conflictul dintre Budapesta și Kiev a izbucnit în 2017, după ce Parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a învăţământului, potrivit căreia ucraineana este principala limbă în procesul educațional. În acest sens, Ungaria a inițiat oficial în cadrul NATO o revizuire a tuturor programelor de sprijin pentru Ucraina.

loading...

Comments are closed.