SUA pregătesc o rezoluție ONU împotriva armelor nucleare în spațiu, vizând Rusia

Statele Unite pregătesc o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care va avertiza împotriva desfășurării armelor nucleare în spațiu, potrivit Bloomberg.

Conform surselor agenției, rezoluția va fi prezentată în timpul președinției japoneze a Consiliului de Securitate în această lună. Este probabil să fie reafirmate obligațiile țărilor în temeiul Tratatului privind spațiul cosmic din 1967, care interzice plasarea armelor nucleare pe orbită.

Proiectul se află în stadii incipiente și nu a fost difuzat pe scară largă.

În același timp, Consiliul de Securitate intenționează să discute problemele dezarmării nucleare și neproliferării, la o reuniune din 18 martie. Administrația președintelui american Joe Biden a lansat o campanie de descurajare a Rusiei, după ce au apărut informații că Kremlinul dezvoltă arme capabile să distrugă sateliții din spațiu.

Sursele Bloomberg menționează că Statele Unite le-au spus aliaților că Rusia ar putea desfășura arme nucleare sau un focos simulat în spațiu încă din acest an.

În același timp, agenția notează că orice încercare de a menționa Rusia în rezoluție este probabil să eșueze, deoarece partea rusă are drept de veto asupra rezoluțiilor în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate. Dar o rezoluție formulată cu blândețe privind principiile mai importante aflate în joc ar putea câștiga sprijinul Rusiei, precum și al altor țări la care SUA apelează pentru ajutor, inclusiv China și India. Ambele țări, potrivit surselor, au mai multă influență asupra Rusiei.

Reamintim că Statele Unite au avertizat în privat Rusia împotriva desfășurării de noi arme nucleare în spațiu, capabile să dezactiveze un număr mare de sateliți.

Oficial, SUA au informat Congresul și aliații din Europa despre noile informații legate de capacitățile nucleare ale Rusiei, care ar putea reprezenta o amenințare internațională.Ulterior, au declarat că avertismentul se referă la capacitățile spațiale și sateliții Rusiei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share