Suedia anunță că va găzdui trupe NATO pe teritoriul său până a se alătura oficial alianței

 

Suedia va permite NATO să își disloce trupele pe teritoriul său, chiar înainte de a se alătura în mod oficial alianței de apărare. Anunțul a fost făcut vineri, 9 iunie, de premierul și ministrul Apărării de la Stockholm, transmite Reuters, citat de Libertatea.

Suedia a depus cererea de aderare la NATO în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. Obiecțiile din partea Turciei și Ungariei au întârziat candidatura, iar Suedia speră acum să adere până la summitul NATO din Lituania, care va avea luna viitoare.

„Guvernul a decis că forțele armate suedeze pot întreprinde pregătiri cu NATO și țările NATO pentru a permite viitoare operațiuni comune. Pregătirile pot consta în amplasarea temporară de echipamente și personal străin pe teritoriul suedez. Decizia trimite un semnal clar Rusiei și consolidează apărarea Suediei”, au declarat premierul suedez Ulf Kristersson și ministrul Apărării Pal Jonson, într-un articol de opinie în cotidianul Dagens Nyheter.

Cei doi oficiali au mai spus că Rusia va rămâne în viitorul apropiat o amenințare la adresa țărilor vecine, iar amploarea ambițiilor teritoriale ale președintelui rus Vladimir Putin rămâne incertă.

Amintim că Finlanda – o altă țară nordică care are graniță cu Rusia, a aderat la NATO în aprilie curent.

Total
0
Shares
Total
0
Share