Externe

„Sultanul” Erdogan trimite trupe într-o țară de la Mediterana

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat joi că Turcia va trimite trupe în Libia, la solicitarea guvernului de la Tripoli.

Bogată în petrol, Libia este divizată din 2014 între tabere politice şi militare care îşi au sediul în capitala Tripoli şi în estul ţării. Guvernul lui Serraj se luptă în prezent cu forţele conduse de mareşalul Khalifa Haftar, care îşi are fieful în estul Libiei, transmite Realitatea.net.

Haftar este susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi cel mai recent de mercenari ruşi, potrivit unor diplomaţi şi oficiali de la Tripoli.

Turcia a susţinut guvernul recunoscut internaţional condus de Fayez al-Serraj, iar cele două părţi au încheiat un memorandum de înţelegere asupra cooperării maritime în estul Mediteranei.

În urmă cu două zile, Recep Tayyip Erdogan, a discutat cu omologul său tunisian Kais Saied despre posibilităţile încheierii unui armistiţiu în Libia, în timpul unei vizite-surpriză întreprinsă miercuri la Tunis.

Într-o conferinţă de presă organizată după întâlnirea bilaterală, Erdogan a spus că a discutat cu Saied „paşii (ce ar trebui făcuţi) pentru a asigura încheierea unui armistiţiu în Libia cât de repede posibil” şi o despre o posibilă cooperare pentru a ajuta la găsirea unei soluţii politice pentru această ţară.

Tunisia ar putea ajuta la reinstalarea stabilităţii în Libia, a declarat Erdogan. Criza din Libia are consecinţe asupra ţărilor vecine, în special asupra Tunisiei, a mai atenţionat Erdogan.

Citește și: Erdogan continuă politica anti-refugiaţi. Turcia va transfera peste un milion de emigranţi în Siria

loading...

Comments are closed.