Alte știri

Surse de la Ministerul de Externe: Nicu Popescu este acuzat că numește oameni ilegal în funcții – cazul Ana Taban

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu este acuzat că numește în funcții oameni apropiați încălcând legea. Un grup de angajați din cadrul ministerului ne-au expediat pe adresa Telegraph Moldova o informație care demonstrează acest lucru.

Potrivit lor, înainte de a pleca în concediu, în luna iulie curent, Nicu Popescu a emis mai multe ordine prin care a efectuat schimbări în componența Comisiei de evaluare și concurs de la MAEIE, excluzînd din cadrul acesteia unii membri incomozi, contrar prevederilor normative aferente duratei mandatului și temeiurilor de încetare a acestuia, incluzînd în locul acestora persoane docile.

„Pe lîngă faptul că a încetat neîntemeiat, înainte de termen, mandatul unor membri ai acestei Comisii, unii membri nou-incluși în această Comisie ar fi incompatibili cu calitatea de membru ai acesteia. Printre aceștea ar fi și Ana Taban, noua consilieră în cabinetul ministrului Popescu”, notează sursa citată.

Potrivit lor, numind-o pe Taban membru în această Comisie a MAE, Popescu se pare că a încălcat incompatibilitățile stabilite de Legea cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, iar ANI ar trebui să examineze aceste acțiuni aparent ilegale ale ministrului.

„În noua sa componență, Comisia de evaluare şi concurs a gafat deja. De exemplu, Comisia dată a selectat recent pentru a fi detașat în ambasada RM de la Roma a unui diplomat nu din centrala MAE, dar din cadrul ambasadei nou create a Republicii Moldova din Dublin, încălcînd astfel limitarea stabiltă de Legea cu privire la serviciul diplomatic, conform căreia termenul de activitate a unui diplomat la MAE dintre două două perioade de activitate în ambasade nu poate fi mai mic de un an, or acest diplomat a fost transferat de la Dublin la Roma fără a respecta acest interval de 1 an între două detașări în străinătate.

În plus, acest diplomat era detașat la Dublin de doar cîteva luni. Detașarea sa la Dublin a necesitat cheluieli din bugetul public, iar transferarea sa de la Dublin la Roma, va necesita din nou cheltuieli iraționale din bugetul public (bilete avion, cargo diplomatic lucruri personale -240 kg, noi asigurări medicale, etc.). După care, un nou diplomat va trebui detașat la Dublin în locul său, fapt care va necesita din nou cheltuieli iraționale pentru un nou diplomat și familia sa (bilete avion, cargo diplomatic lucruri personale -240 kg, asigurări medicale, etc.)”, comunică sursa din cadrul MAEIE.

Telegraph.md așteaptă o reacție publică din partea ministrului Popescu a domnișoarei Taban în legătură cu aceste acuzații care li se aduc. (Mai jos prezentăm dovada informației publicate de noi).

loading...

Comments are closed.