Țara trebuie să-și cunoască “eroii”. Ei sunt deputații care au votat împotriva limbii române!

Marina Radvan, Nicolae Dudoglo, Gagauzia, Vlad Batrincea, PSRM, socialisti, Igor Dodon
 

Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului a avizat pozitiv proiectul de lege înaintat de deputații PL și susținut de PLDM și grupul PPE pentru modificarea articolului 13 din Constituției și introducerea în legea supremă a sintagmei „limba română”. Pentru această inițiativă au votat deputatul PLDM Ciobanu, liberalul Lilian Carp și deputații fracțiunii PDM, Vladimir Hotineanu, Dumitru Diacov și Nicolae Juravschi.

Trei dintre deputați, au votat împotrivă! Este vorba de socialiștii Marina Radvan și Vlad Bătrâncea, dar și deputatul democrat din Găgăuzia, Nicolae Dudoglo. Iar un singur deputat, anume democrata Elena Gudumac, s-a abținut să voteze. Totuși proiectul de lege a obținut suficiente voturi și urmează a fi propus spre examinare pe ordinea de zi a Parlamentului.

„Pe mine mă deranjează că acest proiect a apărut cu scopul electoral al unor partide politice care vor să iasă în fața alegătorilor doar cu rezultatul că, iată, noi am încercat să modificăm denumirea limbii în Constituție. De aceea, consider că este un proiect care va dezbina societatea și vă asigur în situația de astăzi din R. Moldova, cetățenilor le este interesant ce așteaptă țara, care este situația în economie, politici sociale și noi acum propunem unele proiecte ideologice care dezbină societatea, produc discuții contradictorii, conflicte, și agresivitate. De aceea, vin cu propunearea să dăm aviz negativ în acesastă comisie ca să nu discutăm în ședința plenară a Parlamentului, ca să trezim discuții care vor spulbera și mai mult această societate. Haideți să ne ocupăm cu sărăcia, cu corupția, cu acele probleme care cu adevărat sunt foarte dureroase pentru cetățeni”, a declarat Vlad Bătrâncea.

Deputatul Nicolae Dudoglo a declarat că nu susține proiectul în numele cetățenilor din UTA Găgăuzia.

„Găgăuzia este o parte componentă a R. Moldova, evident că noi considerăm că limba noastră este moldovenească”, a declarat Nicolae Dudoglu.

Democratul Dumitru Diacov a declarat că în astfel de discuții se ajunge la absurdități și cititul moralei.

„Eu cred că este o problemă specifică R. Moldova. Eu în 1994, atunci când a fost votată Constituția,  am pledat la microfon, ridicați stenogramele, că limba care este vorbită de moldoveni în R. Moldova este limba română”, a declarat președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov.

După ce membrii Comisiei s-au pronunțat prin vot, socialistul Vlad Bătrâncea a calificat votul lui Dumitru Diacov drept unul „de aur”, deoarece a fost deciziv pentru avizarea pozitivă a proiectului de lege.

Total
0
Shares
Total
0
Share