Tații din Moldova cu patru sau mai mulți copii vor beneficia de asigurare medicală gratuită

Tații din Moldova cu patru sau mai mulți copii vor beneficia de asigurarea medicală gratuita, guvernul filip, pdm, partidul democrat plahotniuc, silvia radu protectie sociala, medicina moldova medici spital 

Tații care au patru sau mai mulți copii vor putea beneficia de asigurare medicală gratuită. Curtea Constituțională a stabilit astăzi că prevederile legale, care le permiteau doar mamelor cu patru sau mai mulți copii să beneficieze de asigurare medicală din partea guvernului, sînt contrare Constituției, scrie Noi.md.

Potrivit Curții, faptul că acest drept nu era prevăzut și pentru tați, încalcă articolele 16 și 47 din Constituție, care garantează principiul egalității în fața legii și a autorităților publice și, respectiv, dreptul la asistență și protecție socială. Curtea a menționat că progresul egalității între sexe reprezintă astăzi un scop major în rîndul statelor membre ale Consiliului Europei și doar motive foarte puternice pot justifica un tratament diferențiat pe criteriu de gen.

Hotărîrea a fost pronunțată după ce Curtea a examinat o sesizare depusă de mai mulți deputați, care au remarcat un tratament discriminatoriu între mamele și tații care îngrijesc patru sau mai mulți copii. Hotărîrea Înaltei Curți este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share