Alte știri

Teo Cârnaț: Ombudsmanul trebuie redenumit în Avocatul Maiei Sandu și PAS

Pinterest LinkedIn Tumblr

Expertul constituțional, Teodor Cârnaț este dezamăgit de rezultatele concursului pentru ocuparea funcției de Ombudsman, după ce Avocat al Poporului a ajuns fosta avocată a președintei Maia Sandu, din perioada campaniei electorale prezidențiale.

„Avocatul Poporului trebuie să apere poporul, dar nu președintele țării și partidul de guvernământ”, a declarat Cârnaț, care a participat la acest concurs și a luat doar patru puncte din partea comisiei speciale, la o emisiune, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info

„Pot să afirm că m-am pregătit pentru o astfel de activitate 27 de ani. Eu am scris și teza de doctorat anume pe instituția de Ombudsman și toate acțiunile mele în calitate de profesor, expert, simplu cetățean erau pentru a contribui cumva la schimbarea acestei instituții. Avocatul Poporului trebuie să apere drepturile poporul și nu să apere președintele și partidul de guvernământ.

Toate țările numesc în aceste funcții oamenii cu greutate, cu CV în domeniu.

Când foștii mei studenți din această comisie mă întrebau despre structura instituției Ombudsman.

Eu îmi cer scuze de la cetățeni că eu am pregătit așa studenți. Da, ei erau în comisie.

Eu am anunțat că am avut un conflict de interese și doamna deputat s-a abținut. Iar doamna Moloșag, care a fost avocatul Maiei Sandu și era în conflict cu tot PAS-ul a ajuns Avocat al Poporului.

Ei nu au vrut să ajung eu acolo ca să nu aibă un avocat incomod, care va ridica întrebări pertinente față de putere privind încălcarea drepturilor omului.

Trebuie să schimbăm denumirea instituției din Avocatul Poporului în Avocatul Maiei Sandu și PAS”, a declarat Teodor Cârnaț.

Expertul în drept Teodor Cârnaț a obținut 4 puncte, iar fostul judecător al Curții Constituționale Dumitru Pulbere doar unul în concursul pentru funcția de Avocat al Poporului. Câte 4 puncte au obținut și Bănărescu Maia, Roșca Ivan și Ungureanu Ivan.

Avocata Violeta Gașițoi a obținut 6 puncte, iar Rădița Nicolae trei. Candidații propuși Parlamentului pentru a fi numiți în funcție au fost Natalia Moloșag și Andrei Brighidin, ambii cu 10 puncte.

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului pentru un termen de 7 ani. Candidatura acesteia a fost votată de 57 de deputați PAS. Contracandidatul acesteia, Andrei Brighidin, a acumulat un singur vot, din partea BCS. Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o anterior, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.

„În loc să ofere poziții importante în baza unor concursuri impecabile și să echilibreze puterea oferind unele funcții celor din opoziție, PAS își plasează proprii oameni în toate funcții”. Astfel a comentat politologul Dionis Cenușa numirea în funcția a noului Ombudsman, care a fost și avocata președintei Maia Sandu.

Și fostul deputat al Platformei DA Dinu Plîngău a venit cu un comentariu critic, după ce Parlamentul a desemnat-o pe Natalia Moloșag noul Avocat al Poporului

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a vorbit despre „meritocrație” în comentariul său, oferit după criticile apărute în urma alegerii noului Avocat al Poporului, care a fost și avocata Maiei Sandu.

loading...

Comments are closed.