Termenul înregistrării prealabile la alegeri pentru cetățenii moldoveni din străinătate expiră peste două zile

InnoVoter, primul laborator de creație în domeniul electoral din Republica Moldova, iurie cecan, alina rusu, cec, comisia electorala centrala 

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot aflați peste hotarele țării sau care au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului mai au la dispoziție două zile pentru a se înregistra prealabil la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie curent. Termenul limită în acest sens expiră la 9 ianuarie, transmite MOLDPRES.

Astfel, aceștia pot completa formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală (CEC) și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până pe data de 9 ianuarie 2019 (cu 45 de zile înainte de data scrutinului). Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

CEC a precizat că înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde aceștia își au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Potrivit prevederilor legale, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secțiilor de votare suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective.

Conform datelor de pe pagina alegator.md, până în prezent s-au înregistrat prealabil peste 15 mii de alegători.

Total
0
Shares
Total
0
Share