Tot mai mulți pacienți sunt internați cu boli diareice acute, pe fondul caniculei care favorizează alterarea alimentelor, anunță medicii infecționiști din Chișinău.
În ultima săptămână, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” au fost spitalizate 50 de persoane, jumătate dintre ele fiind copii. La nivel național, au fost înregistrate 385 de cazuri, cu 24 mai multe decât săptămâna trecută.
Specialiștii spun că în sezonul cald incidența acestor îmbolnăviri este cu 20% mai mare față de iarnă. Printre cauzele frecvente se numără consumul de produse perisabile ținute în condiții improprii, mai ales cele vândute pe trotuarele încinse din preajma Pieței Centrale din Chișinău, unde temperaturile la sol depășesc 40°C.
Medicul infecționist Petru Paveliuc avertizează că nu există imunitate de durată față de agenții bacterieni care provoacă toxiinfecții alimentare, precum salmoneloza.
Potrivit medicului Tatiana Mironov, copiii sunt cei mai vulnerabili, în special cei care frecventează colectivități sau piscine. Autoritățile îndeamnă populația să fie atentă la proveniența și păstrarea alimentelor consumate.