Alte știri

Transgaz România a semnat contractul de finanțare a gazoductului Iași-Chișinău, cu Banca Europeană de Investiţii

Pinterest LinkedIn Tumblr

SNTGN Transgaz SA şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat recent la Luxemburg contractul de împrumut în valoare de 38 de milioane euro prin care BEI acordă finanţare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanţării Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chişinău. Proiectul constă în construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chişinău.

Reţeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chişinău reprezintă faza a II a proiectului de interconectare Iaşi-Ungheni- Chişinău, iar autoritățile de la ambele maluri ale Prutului au promis că această conductă va fi dată în exploatare până la finele anului 2019. Tot la Luxemburg, Transgaz și BEI au semnat și contractul de împrumut pentru 100 de milioane de euro reprezentând cea de-a doua tranşă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 de milioane de euro.
 
BEI a acordat 150 de milioane de euro pentru finanţarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 kilometri, ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la ţărmul Mării Negre atât cu reţeaua naţională de transport gaze naturale, cât şi cu coridorul BRUA (conducta Tuzla – Podişor), conectând astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrală şi Europa de Vest.
 
„Proiectele inovatoare semnate astăzi (joi, 24 ianuarie, n.r.) sunt importante atât pentru România şi Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea în aprovizionarea cu gaze şi la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporeşte competitivitatea în sectorul energetic cu implicaţii pozitive pentru clienţii în ceea ce priveşte preţurile corecte şi fiabilitatea”, a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.
 
La rândul său, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a declarat că pentru compania pe care o conduce cooperarea cu BEI vizează asigurarea finanţării competitive a proiectelor strategice de investiţii, menite să contribuie la îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi consolidarea securităţii şi solidarităţii energetice.
loading...

Comments are closed.