Trei sondaje, aceleași tendințe: PDM la un pas de prima poziție în topul partidelor apreciate de moldoveni

declaratii plahotniuc, conferinta de presa plahotniuc, gamurari declaratii, Partidul Democrat din Moldova PDM, Briefing saptamanal

Astăzi în cadrul unei conferințe de presă, Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova a prezentat un sondaj sociologic care confirmă creșterea încrederii din partea moldovenilor în partidul de la guvernare. Astfel prin cel de-al treilea sondaj se confirmă tendința de creștere în popularitate al PDM-ului și totodată stagnarea, dacă nu chiar o tendință negativă al partidelor extraparlamentare de opoziție, PAS și PPDA.

În cadrul sondajului, persoanele intervievate au fost întrebate câtă încredere au în partidele politice. Astfel, 48.2% din moldoveni au încredere mare sau oarecare încredere în Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. 27.9% din respondenți au declarat că au încredere mare sau oarecare încredere în Partidul Democrat din Moldova, aflat la guvernare. Pe pozițiile 3 și 4 se află Partidul Acțiune și Solidaritate cu 25.6% și Partidul Platforma DA cu 23.2%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 32.7% din alegători ar opta pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, 11.5% ar vota pentru Partidul Democrat din Moldova, 10.8% pentru PAS și 10.0% ar alege Platforma DA. Celelalte partide nu ar trece pragul electoral. De menționat este faptul că 18.5% din persoanele intervievate în cadrul sondajului nu și-au spus public părerea pentru că nu ar știe încă cu cine să voteze sau nu doresc să răspundă.

Anume având în vedere persoanele indecise, s-a făcut și un rating al partidelor votate de către alegătorii deciși deja. Astfel, din cele 74.2% de persoane decize, 44.1% ar alege Partidul Socialiștilor, 15.5% ar opta pentru PDM, 14.5% pentru PAS și 13.5% pentru PPDA. Din nou, celelalte partide politice sunt înafara Parlamentului nereușind să obțină cele 6% necesare pentru accederea în Legislativ.

De notat este faptul că în urma sondajelor prezentate de către alte două asociații demografice și anume IMAS și sondajul prezentat de către Institutul Republican Internațional, se observă tendința de creștere al Partidului Democrat din Moldova, care în toate aceste sondaje apare pe poziția a doua și una negativă pentru partidele PAS și PPDA, care în toate cele trei sondaje au un procent mai mic decât era acesta cu o jumătate de ani în urmă, spre exemplu. Întâietatea, la fel ca și în urma tuturor sondajelor din ultimii 2 ani o păstrează partidul susținut de către Igor Dodon și anume PSRM.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share