Externe

Turcia a PĂTRUNS în Siria. A avut loc un prim ATAC AERIAN al armatei lui Erdogan

Pinterest LinkedIn Tumblr

Turcia a anunțat că trupele armate terestre au pătruns în nordul Siriei. Acțiunea face parte din operațiunea gîndită de Erdogan.

Ținta turcilor este reprezentată de luptătorii kurzi, informează BBC, care l-a citat pe prim-ministrul turc, Binali Yildirim.

Yildirim a spus că scopul este de a stabili o „zonă sigură” pe o suprafaţă de 30 de kilometri pe teritoriul Siriei.

Primele decizii luate de Turcia au fost atacurile aeriene din  regiunea Afrin. Această operaţiune a Turciei riscă creşterea tensiunilor cu Statele Unite ale Americii, care a sprijinit YPG în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea teroristă Stat Islamic.

Unităţile pentru Protecţia Poporului (YPG) au negat că trupele turce au pătruns în Afrin, transmiţând că le-au respins atacurile şi le-au forţat să se retragă.

YPG fac parte dintr-o alianţă susţinută de SUA cu mai mulţi militanţi etnici arabi numiţi Forţele Democratice Siriene (FDS). FDS au transmis că dacă sunt atacate nu au altă şansă decât să se apere. Ofensiva va duce la deteriorarea relaţiei Turciei cu SUA, care sprijină miliţia kurdă împotriva grupării Stat Islamic – sprijin criticat de Ankara.

Sâmbătă, Turcia a anunţat că o operaţiune aeriană şi la sol, numită „Olive Branch”, a fost lansată la ora 14.00 GMT, având ca ţine YPG şi jihadişti din gruparea Stat Islamic.

YPG a anunţat că în atacurile Turciei au fost ucişi cel puţin 6 civili şi 3 soldaţi şi au fost răniţi alţi 13 civili.

sursa: evz.ro

loading...

Comments are closed.