Ucraina cere autorităților poloneze să deblocheze frontiera

Ministerul ucrainean de Externe a cerut autorităților poloneze să deblocheze frontiera dintre cele două țări, scrie Noi.md

Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvînt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, citat de RBC-Ucraina în postarea sa pe Facebook.

Nikolenko a subliniat că granița dintre Polonia și Ucraina este, de asemenea, granița UE.

“Ea nu ar trebui să fie ostatica niciunui interes politic”, a spus oficialul.

El a adăugat că Ministerul ucrainean de Externe consideră, de asemenea, inacceptabilă atitudinea agresivă a protestatarilor față de ucraineni și față de încărcăturile ucrainene care traversează frontiera polono-ucraineană.

“Sloganurile antiucrainene care se aud la graniță confirmă natura motivată politic a acțiunii. Scopul acesteia este de a provoca o nouă agravare a relațiilor bilaterale. În același timp, protestatarii nu menționează în niciun fel amenințările legate de importul de cereale și alte produse agricole din Rusia și din alte țări”, a declarat Nikolenko.

El a precizat că Ucraina a cerut autorităților poloneze să evalueze din punct de vedere juridic acțiunile protestatarilor, să asigure deblocarea frontierei și să ia măsuri pentru a umili retorica antiucraineană, care se bazează pe argumente nefondate.

Anterior, fermierii polonezi au declarat că, începînd cu 20 februarie, vor bloca toate punctele de control de la frontiera cu Ucraina. Acest lucru se referă, de asemenea, la accesul la gări și porturi maritime.

Pe 9 februarie, fermierii polonezi au blocat trei puncte de control la granița cu Ucraina, iar circulația camioanelor și a trenurilor a fost perturbată. Ulterior, s-a aflat că aceștia au deblocat unul dintre punctele de control de la granița cu Ucraina – punctul de control Shehyni-Medyka.

La 12 februarie, fermierii polonezi au blocat alte două puncte de control la granița cu Ucraina. De asemenea, ei și-au continuat protestul la punctul de control Medyka-Shehyni.

În același timp, Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei a declarat că protestatarii polonezi au blocat traficul doar pentru camioane și au promis că vor lăsa să treacă mașinile și autobuzele.

Total
0
Shares
Total
0
Share