Externe

Ucraina consideră că șansele de pace sunt mai mari decât cele ale unui război cu Rusia

Pinterest LinkedIn Tumblr

În timp ce Rusia a pregătit 70 la sută din armata necesară unei invazii la scară largă în Ucraina, iar avioane cu militari americani continuă să sosească în Polonia, Preşedinţia de la Kiev consideră că şansele de a găsi o soluţie diplomatică la criza cu Moscova sunt „semnificativ superioare” celor de escaladare militară. Cel puțin aceasta a afirmat duminică, 6 februarie curent, Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene. Declarația acestuia a fost întărită mai târziu de ministrul de Externe al țării vecine, Dmitri Kuleba, informează Realitatea.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Mihailo Podoliak, consilier al șefului administrației prezidențiale ucrainene, a declarat că, în apropiere de graniţele ucrainene este menţinută încă din primăvara trecută o concentrare importantă de trupe ruse, dar Rusia procedează la rotaţii în masă, manevre şi deplasări de armament pentru a exercita „o presiune psihologică masivă”.

Precizările consilierului vin în contextul avertismentelor serviciilor americane de informaţii că Moscova şi-a intensificat pregătirile pentru o invazie la scară mare în Ucraina, dar se înscriu în seria altor declarații oarecum surprinzătoare de la Kiev care încearcă să contracareze avertizările alarmiste cu privire la un război.

Totuși, în declarațiile sale pentru AFP consilierul Preşedinţiei ucrainene recunoaște că Ucraina şi aliaţii săi trebuie „să fie pregătiţi pentru toate scenariile” și dă asigurări că „această misiune” este îndeplinită „sută la sută”.

Serviciile americane de informaţii estimează că Rusia îşi intensifică pregătirile pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei şi că are deja 70 la sută din dispozitivul necesar pentru o astfel de operaţiune. Moscova a desfăşurat deja 110.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei şi ar putea dispune de suficiente capacităţi pentru a lansa o ofensivă în două săptămâni, potrivit unor oficiali americani care în ultimele zile au transmis aceste informații membrilor Congresului american şi partenerilor europeni ai Statelor Unite. Ei au precizat că serviciile americane de informaţii nu au stabilit dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, a luat decizia de a trece la ofensivă, dar că vrea să aibă la dispoziție toate opţiunile posibile, de la invazia parţială a enclavei separatiste din Donbas până la invazia totală a Ucrainei.

În acelaşi timp, Rusia dezminte orice ambiții în acest sens, afirmând că doreşte doar să îşi garanteze securitatea. Oficialii ruşi insistă în declaraţiile lor că un război cu Ucraina este „de neconceput” şi acuză Occidentul că imaginează un scenariu apocaliptic pe care să-l pună pe seama Rusiei.

Și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a făcut, în aceeași zi, declarații în același ton. Şeful diplomaţiei ucrainene a criticat „previziunile apocaliptice”, dar a dat asigurări că Ucraina este „pregătită pentru orice evoluţie”.

„Nu vă încredeţi în previziuni apocaliptice! Ucraina are o armată puternică, un sprijin internaţional fără precedent şi este pregătită pentru orice evoluţie”, a scris Dmitri Kuleba pe Twitter, adăugând: „Inamicul este cel care ar trebui să se teamă de noi”.

Câți soldați americani sunt în Europa

Pe de altă parte, vineri, un prim contingent de soldaţi americani a sosit în Polonia, unde preşedintele american Joe Biden a decis să trimită întăriri pentru a apăra ţările din NATO de orice agresiune, iar asta se întâmplă în plin balet diplomatic menit să convingă Moscova să-şi retragă trupele poziţionate la frontierele Ucrainei.

Duminică, pe aeroportul Rzeszow-Jasionka din sud-estul Poloniei a aterizat un Boeing C-17 al US Air Force cu un alt contingent de militari americani, ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak anunșând că și alţi soldaţi vor sosi „în următoarele ore”. Nu se ştie deocamdată câţi militari au ajuns duminică în Polonia, dar potrivit site-ului US Air Force, un C17 poate transporta 102 trupe şi echipamentul lor, menţionează Reuters.

Pentagonul a anunţat miercuri desfăşurarea temporară a circa 3.000 de militari americani în Europa, dintre care aproximativ 1.000 de militari dintr-un batalion de infanterie Stryker vor fi repoziţionaţi de la o bază din Germania în România, circa 1.700 vor veni de la Fort Bragg în Polonia şi încă 300 în Germania.

În prezent, sunt circa 60.000 de militari americani instalaţi în bazele SUA din Europa, dintre care aproximativ 4.500 sunt desfăşuraţi în Polonia într-un regim de rotaţie.

Totuşi, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat duminică pentru Fox News că SUA nu trimit aceste trupe „pentru a declanşa un război” împotriva Rusiei în Ucraina, ci pentru „a apăra teritoriul NATO”.

O posibilă acţiune rusă îndreptată împotriva Ucrainei ar putea include anexarea regiunii ucrainene Donbas, atacuri informatice sau chiar o invazie la scară generală, a spus duminică Jake Sullivan la ABC News, citat de Reuters. Tot el a asigurat, la postul NBC, că dacă Rusia invadează Ucraina, proiectul Nord Stream 2 (ce ar urma să aducă gaz rus în Europa ocolind Ucraina, dar care încă nu a primit certificarea din partea Berlinului, principal susţinător al proiectului) se va opri”.

loading...

Comments are closed.