Ucraina primește o alternativă la aderarea rapidă la NATO

 

Statele membre ale grupului G7 urmează să ratifice un aranjament de securitate pe termen lung cu Ucraina la summit-ul NATO de miercuri, relatează BBC. Acordul va include ajutor militar cu echipamente de apărare, antrenament al trupelor și schimb de informații secrete cu Ucraina.

Prim-ministrul guvernului britanic, Rishi Sunak, a declarat că acordul va trimite „un semnal puternic” lui Vladimir Putin. Sunak a precizat și că aliații își accentuează „aranjamentele formale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”.

El vine după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat reticența NATO de a stabili un calendar pentru aderarea țării sale la alianță.

„Nu trebuie să mai vedem niciodată repetarea a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, iar această declarație reafirmă angajamentul nostru de a ne asigura că ea nu va mai fi niciodată lăsată vulnerabilă la tipul de brutalitate pe care Rusia l-a provocat”, a spus premierul britanic.

El a adăugat că susținerea „drumului spre NATO” al Ucrainei, dar și crearea de „aranjamente formale, multilaterale și bilaterale” între membrii NATO va trimite un mesaj clar dictatorului rus și că acestea „vor readuce pacea în Europa”.

Guvernul britanic a transmis că Regatul Unit a jucat un rol principal în semnarea acordului, implicând Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite. Mai multe detalii cu privire la conținutul acestui acord vor fi făcute publice, miercuri.

Anterior, președintele Joe Biden a sugerat că Ucraina ar putea să primească un acord similar cu cel pe care SUA îl are cu Israelul. Conform acelui acord, SUA sunt angajate să susțină Israelul cu ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari pe an, pe parcursul unui deceniu.

Totuși, prin comparație cu statutul de membru NATO, un astfel de acord nu include și o clauză de ajutor militar imediat în cazul unui atac.

Anunțul din partea G7 vine după ce conducerea NATO a anunțat că Ucraina se va putea alătura doar atunci când „toți aliații sunt de acord” și după ce „toate condițiile au fost îndeplinite”, o amânare despre care Zelenski a spus că este „absurdă”.

Guvernul ucrainean spune că acceptă că nu poate să se alăture cât timp este în desfășurare războiul purtat de Rusia, dar vrea să se alăture imediat ce luptele încetează.

Total
0
Shares
Total
0
Share