UE anunță oficial oprirea importurilor de petrol din Rusia

Uniunea Europeană a anunțat miercuri cel de al șaselea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează și stoparea importurilor de petrol, într-un mod ordonat, în următoarele șase luni, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Noile măsuri împotriva Rusiei – anunțate în sesiunea plenară de la Strasbourg – vizează patru tipuri de sancțiuni, scrie HotNews.ro

Noile măsuri anunțate de șefa CE:

  • Sancționarea ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane acuzate de crime de război la Bucha, dar și a responsabililor pentru asediul asupra orașului Mariupol;
  • Excluderea din Swift a celei mai mari bănci rusești, Sberbank;
  • Interzicerea în statele membre UE a trei mai radiodifuzori din Rusia care “amplifică minciunile lui Putin”.

Cea mai importantă sancțiune vizează embargoul treptat asupra petrolului rusesc. Șefa Comisiei Europene a spus că va fi eliminată treptat aprovizionarea cu țiței din Rusia, în termen de șase luni.

  • „Să fim clari: nu va fi ușor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc;
  • Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Propunem acum o interdicție asupra petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe mare și prin conducte, brut și rafinat.
  • Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale.
  • Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea cu țiței din Rusia în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului. Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri”, a spus Ursula von der Leyen.

Ungaria se opune embargoului asupra petrolului rusesc

Premierul Viktor Orban și miniștri ai cabinetului său au declarat în mod repetat că se opun unei interdicții asupra importului de petrol și gaze naturale din Rusia, citând dependența puternică a economiei ungare de acestea.

Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó a reiterat chiar marți poziția Budapestei, acuzând Uniunea Europeană că face presiuni asupra Ungariei în pofida faptului că aceasta a votat până acum toate celelalte pachete de sancțiuni impuse împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, Viktor Orban a anunțat că țara sa va plăti importurile energetice din Rusia în ruble, rupând frontul comun făcut de statele membre ale UE în fața revendicării președintelui Vladimir Putin.

Un oficial european a declarat însă miercuri pentru agenția Reuters că Ungariei și Slovaciei le-ar putea fi permis să continue importurile de petrol rusesc până în 2023, când expiră actualele contracte cu Moscova.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share