Economic

DECIZIA UE: Moldova va primi 40 de milioane de euro! Ce se va face cu banii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova va beneficia de prima trasă de 40 de milioane de euro din ajutorul macro-financiar din partea UE. Anunțul a fost făcut de către comisarul european pentru extindere, Johanes Hahn, la Sammitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles.

Programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră prevede că 40 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut.

Debursările se vor face în anul 2018, în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiţii impuse de Uniunea Europeană. Acestea prevăd combaterea corupţiei, reformele în sectorul energetic şi cel financiar, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.

La 16 noiembrie curent, Guvernul Filip a aprobat o hotărâre care prevedea semnarea Acordului de finanţare dintre Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro. Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, sunt împuterniciţi să ratifice documentul.

Partidele de la guvernare așteaptă acum reacția partidelor de opoziție de la Chișinău.

 

loading...

Comments are closed.