Politic

UE: Prima tranșă din 100 milioane de euro pentru Moldova NU este blocată

Pinterest LinkedIn Tumblr

Decizia privind transferul primei tranșe a asistenței macrofinanciare europene sau suspendarea acesteia nu sunt luate. Potrivit oficialului european Johannes Hahn, situația este prea fierbinte acum și neclară pentru a lua astfel de decizii și urmează a fi analizată la calm.

Prim-ministrul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-au întâlnit ieri la Strasbourg, cu Johannes Hahn, Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere. Discuția s-a axat pe stadiul actual al relațiilor Republica Moldova-Uniunea Europeană, reformele din sectorul justiției și programele de suport bugetar și de asistență pentru țara noastră.

Totodată, a fost discutată situația privind invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău. Prim-ministrul a informat despre crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanţilor Guvernului şi ai Parlamentului pentru examinarea legislaţiei electorale şi eliminarea lacunelor care au permis crearea situaţiei curente. Grupul va examina experienţa relevantă din alte state europene şi va beneficia de sprijinul şi expertiza Consiliului Europei. Premierul Pavel Filip l-a asigurat pe oficialul european că UE va fi informată cu regularitate despre soluţiile care vor fi discutate în cadrul grupului de lucru.

Șeful Executivului a menţionat că evoluţiile politice de la Chişinău nu trebuie să aibă impact asupra cooperării practice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și a subliniat că Guvernul rămâne deplin angajat în implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE. Decizia recentă a FMI de a acorda următoarea tranşă de asistenţă confirmă faptul că autorităţile Republicii Moldova avansează pe calea reformelor.

Comisarul Johannes Hahn a comunicat că UE urmăreşte cu atenţie evoluţiile din țara noastră.

loading...

Comments are closed.