UE și Moldova consolidează parteneriatul pentru o viață mai bună în comunitățile locale

În parteneriat cu Cancelaria de Stat, conferința „Comunități Locale – Împreună Mai Puternici” a marcat cea de-a doua întâlnire anuală în cadrul programului EU4Moldova: Comunități locale. Evenimentul a reunit peste o sută de parteneri, printre care reprezentanți ai guvernului, parteneri de dezvoltare, autorități publice locale, reprezentanți ai societății civile și ai sectorului privat.

Prezent la eveniment, secretarul general adjunct al Guvernului, Andrei Strah a declarat că îmbunătățirea nivelului de trai în Republica Moldova rămâne un opbiectiv comun: „Cu toții ne dorim o viață mai bună pentru noștri. Tocmai din acest motiv, considerăm că administrația publică centrală și administrația publică locală, trebuie să lucreze împreună, pentru a reuși să îndreptățim așteptările cetățenilor, să creștem calitatea vieții în Republica Moldova și să construim, împreună, Moldova Europeană”.

La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat: „De la începutul programului în 2021, s-au format multe parteneriate și s-au implementat activități concrete în comun cu diferiți parteneri guvernamentali, de la nivel național la nivel local, grupuri de acțiune locală, inițiative de afaceri și cetățeni activi”.

Conferința a inclus un panel de discuție interactiv și mai multe grupuri de lucru moderate, cu vorbitori internaționali și locali, încurajând participarea activă și schimbul de cunoștințe. Subiectele cheie au inclus îmbunătățirea accesului la serviciile publice, îmbunătățirea gradului de compatibilitate cu afacerile în comunitățile locale și prioritizarea investițiilor pentru a obține o calitate mai bună a vieții pentru rezidenți.

Conferința s-a încheiat cu formularea unor recomandări aplicabile din partea grupurilor de lucru, subliniind importanța eforturilor de colaborare pentru accelerarea dezvoltării locale și promovarea bunăstării comunităților din Republica Moldova.

Lansat în 2021 drept o inițiativă a Echipei Europa, programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, susținut de Uniunea Europeană și Guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei, își propune să îmbunătățească calitatea vieții populației din Republica Moldova, cu accent deosebit pe raioanele Edineț, Strășeni și Leova. Printre obiectivele strategice se regăsesc îmbunătățirea furnizării serviciilor publice, îmbunătățirea accesului la infrastructură, crearea de oportunități de afaceri și locuri de muncă și promovarea dezvoltării locale în gestiunea comunităților, consolidând, astfel, reziliența pe termen lung a acestor comunități.

Evenimentul a fost organizat în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share