UE trimite Ucrainei prima tranșă de 4,5 miliarde de euro din pachetul de ajutor de 50 de miliarde

Ucraina a primit astăzi, 20 martie, 4,5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Această este prima tranșă din sprijinul de 50 de miliarde de euro asupra căruia au convenit țările membre UE la începutul lunii februarie 2024, scrie Rador.ro

„Fondurile strânse vor ajuta la finanțarea în timp util a cheltuielilor prioritare sociale și umanitare ale bugetului de stat”, a declarat ministrul de finanțe al Ucrainei, Serhiy Marchenko.

Potrivit unui comunicat al MAE-ului ucrainean, Marchenko a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat.

Transferul a fost anunțat și de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

„Astăzi (miercuri, n.r.) am efectuat prima plată de 4,5 miliarde de euro din fondul de ajutor ucrainean în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei. Mâine (joi, n.r.), Consiliul European va discuta despre cum să accelereze în continuare aderarea Ucrainei la UE”, a declarat Borrell, la conferința de presă de la Bruxelles, după încheierea Consiliului de Asociere Ucraina-UE.

Amintim că, pe 1 februarie, liderii celor 27 de state membre ai Uniunii Europene, inclusiv premierul maghiar Viktor Orban, au ajuns la un acord cu privire la mecanismul de sprijin de 50 miliarde de euro pentru Ucraina.

Banii vor fi alocați în cadrul programului „Mecanismul pentru Ucraina”, care durează până în 2027. Din această sumă, aproximativ 28,3 miliarde de euro vor fi alocate pentru a sprijini bugetul ucrainean, fondul de investiții se va ridica la aproximativ șapte miliarde de euro, iar aproximativ 4,8 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru sprijin tehnic și administrativ.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share