Politic

UE va acorda Moldovei un împrumut în mărime de 100 milioane de Euro, precum și 45 milioane de Euro sub formă de grant

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul European ar putea aproba în luna mai un sprijin suplimentar de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat europarlamentarul român Siegfried Mureşan, în calitate de raportor al Comisiei pentru bugete privind asistența macro-financiară, scrie tv8.md, sursă media afiliată PAS și Maiei Sandu.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Ca raportor al Comisiei pentru bugete, obiectivul meu este să avizăm cât mai repede acest sprijin financiar astfel încât Comisia pentru comerț internațional – comisie decidentă pe acest dosar – să își voteze poziția până la finalul lunii aprilie, iar în luna mai să dăm votul final în plenul Parlamentului European. Republica Moldova are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a depăși cu bine crizele cu care se confruntă. Banii vor ajuta Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare în 2023, să asigure stabilitatea economică și să implementeze noi reforme în beneficiul oamenilor”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase.

„La fel ca până acum, noul sprijin financiar va fi condiționat de buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional și de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Republica Moldova și UE. Aceste condiții vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanței economice în Republica Moldova, dar și lupta împotriva corupției, a statului de drept și a securității energetice”, a subliniat Siegfried Mureşan.

Banii vor ajunge în Republica Moldova în două tranșe, prima în trimestrul 3, iar cea de-a doua în trimestrul 4 din acestui an.

loading...

Comments are closed.