Politică

ULTIMA ORĂ // A fost pronunțată decizia Curții Constituționale despre DIZOLVAREA Parlamentului Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Condițiile pentru dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova sunt întrunite, au constatat judecătorii Curții Constituționale, după examinarea sesizării depuse de către președintele Maia Sandu. Decizia privind emiterea avizului pozitiv a fost anunțată câteva clipe în urmă.

Domnica Manole a anunțat că sunt și două opinii separate, formulate de către judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan. Astfel, judecătorii care au permis dizolvarea Parlamentului sunt Domnica Manole, propusă în funcție de către PPDA, Nicolae Roșca și Liuba Șova, ultimii fiind susținuți și înaintați la funcția de judecători de către sau prin intermediul PAS. Roșca a fost și membru al echipei de conducere a PAS.

Potrivit Constituției, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Totuși, Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

Amintim că prin hotărârea Parlamentului din 31 martie 2021, votată de majoritatea parlamentară, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență până la 30 mai 2021.

loading...

Comments are closed.