ULTIMA ORĂ // Deputatul socialist Adrian Albu solicită explicații cu privire la prezența militarilor americani pe teritoriul țării noastre

Adrian Albu

Deputatul socialist Adrian Albu a solicitat oficial explicații cu privire la prezența militarilor americani pe teritoriul Republicii Moldova, depunând o interpelare la Ministerul Apărării.

Într-o declarație făcută recent, Adrian Albu a adus în atenție preocuparea populației față de prezența tehnicii militare și a forțelor militare americane în regiunile rurale ale Moldovei. Acest lucru a stârnit întrebări cu privire la motivele acestei prezențe și la baza legală pe care se întemeiază.

“Ce caută prin satele din Hâncești și Cimișlia coloane militare, cu tunuri și alte tipuri de muniție? Ce caută militarii americani departe de poligoanele militare? De ce actuala guvernare iresponsabilă sperie propriul popor cu tehnica militară, care apare acolo unde nu a mai fost niciodată? În ce război vor să ne bage marionetele de la Chișinău? Sunt prea multe întrebări, fără răspuns”, a declarat deputatul socialist.

În acest context, Adrian Albu a decis să solicite clarificări oficiale din partea autorităților. El a depus o interpelare la Ministerul Apărării, cerând informații detaliate cu privire la scopul prezenței militarilor străini, în special americani, pe teritoriul Republicii Moldova, și a solicitat să se precizeze cine și în ce bază legală a admis această prezență militară pe teritoriul suveran al statului neutru.

Albu a cerut ca Ministerul Apărării să furnizeze răspunsurile la aceste întrebări într-un termen de maxim trei zile lucrătoare de la data primirii interpelării sale.

”Deoarece îngrijorările și neînțelegerile din societate au crescut semnificativ în legătură cu această problemă, Adrian Albu a solicitat prezentarea informațiilor cerute într-un termen de maxim trei zile lucrătoare de la data recepționării interpelării sale. Aceasta a generat un interes considerabil din partea opiniei publice, care așteaptă cu nerăbdare răspunsurile la întrebările ridicate de deputatul socialist cu privire la prezența militarilor americani pe teritoriul Republicii Moldova.

Rețelele sociale clocotesc, iar populația este foarte speriată în legătură cu apariția tehnicii militare și a ofițerilor americani pe dealurile satelor pașnice din Moldova, pe terenurile agricole ale oamenilor. Ce caută prin satele din Hâncești și Cimișlia coloane militare, cu tunuri și alte tipuri de muniție? Ce caută militarii americani departe de poligoanele militare? De ce actuala guvernare iresponsabilă sperie propriul popor cu tehnica militară, care apare acolo unde nu a mai fost niciodată? În ce război vor să ne bage marionetele de la Chișinău? Sunt prea multe întrebări, fără răspuns.

De aceasta, în calitate de deputat în Parlament, am adresat o interpelare Ministerului Apărării în care am solicitat informație referitoare la scopul prezenței militarilor străini, în special, americani, pe teritoriul Republicii Moldova. Cine și în ce bază legală a admis prezența militarilor străini cu arma și blindate pe teritoriul suveran al statului neutru – Republica Moldova?

Deoarece este panică prea mare în societate, cer prezentarea informației într-un termen ce nu va depăși 3 zile lucrătoare, de la data recepționării prezentei solicitări”, este declarația lui Albu, deputat, candidatul desemnat al PSRM pentru funcția de primar general al mun. Chișinău.

Potrivit Ministerului Apărării, la Centrele de instruire ale Armatei Naționale a fost dat start exercițiului multinaţional combinat „Scutul de Foc/Rapid Trident — 2023”.

În cadrul exercițiului, contingentele de militari moldoveni, români și americani vor executa trageri de luptă din armamentul de infanterie şi sisteme de artilerie, pe timp de noapte şi zi, cu implicarea unităților de tehnică din dotarea Armatei Naționale.

”Ministerul Apărării informează repetat populația că în perioada desfășurării exercițiului, vor avea loc deplasări ale unităților de tehnică militară pe traseele din țară.

Menționăm că toate măsurile de siguranță necesare în timpul antrenamentelor, care se vor desfășura inclusiv pe drumurile naționale, vor fi respectate fără a perturba activitatea publică.

Recomandăm cetățenilor să respecte condițiile de acces în apropierea centrelor de instruire ale Armatei Naționale pe durata exercițiilor și să fie vigilenți pentru evitarea răspândirii informațiilor false pentru a preveni dezinformarea.

„Scutul de Foc/Rapid Trident 2023” se desfăşoară până la data de 22 septembrie 2023, cu participarea a circa 500 de militari.

Scopul acestora este creșterea interoperabilității dintre contingentele participante și nivelului de pregătire pentru operațiunile de menținere a păcii”, se arată în comunicatul oficial.

Total
0
Shares
Total
0
Share